Мая Манолова: Антикризисният пакет на властта – 2 млрд. лв, усещат се като 0

Снимки: "Изправи се България"

Пенсията на пенсионера ще се повиши минимално – с едва 9 лв. на фона на дохода му в края на миналата година

„Пълната несъстоятелност на антикризисния пакет на властта напомня на вица влизаш в магазина с 50лв, усещат се като 20 лв. И тук обявяваш 2 млрд лв., усещат се от хората като 0.“

Това заяви лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова по време на дискусия „Инфлация насред бедност и неравенства; сега накъде?“, организирана от онлайн платформата „Политизирай това“ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова. Това е четвърта дискусия, в която се събират социално ангажирани личности и хора с кауза, които взеха отношение към предложения антикризисен пакет на властта. В срещата взеха участие още Крум Зарков – народен представител, Георги Кадиев – финансист, Константин Проданов – финансист, Пламен Пъчев – банкер, Явор Куюмджиев – енергиен експерт, Еленко Божков – енергиен експерт, Димитрина Русева от „Системата ни убива“.

Г-жа Манолова описа как ще се отразят мерките на властта на едно 4-членно домакинство от двама родители, дете и пенсионер. По думите ѝ ефектите за домакинствата от мерките на властта ще са общо 20 лв месечно. По толкова ще получат и хората в скъпите джипове с едно зареждане на колата си.

Лидерът на "Изправи се България" коментира, че от 4-членното домакинство родителите, които са на минимална заплата няма да получат увеличение, нито ще има необлагаем минимум. Пенсията на пенсионера ще се повиши минимално – с едва 9 лв. на фона на дохода му в края на миналата година. За потреблението им ще има намаление на ДДС-то на хляба, но не и на останалите хранителни стоки. Предлагат намаление на ДДС-то за парното до 9%, докато топлофикациите искат 100% увеличение на цената.

Няма подкрепа за домакинствата за цената на тока и водата, които също се увеличават, а цената на водата вече се увеличава от КЕВР за областите на страната. Според Мая Манолова мярката за плащане на 25ст за литър гориво без таван ще е подкрепа основно за хората с високи доходи, чието гориво ще се плаща през данъците от най-уязвимите хора страната. Намалението на лихвата за забава също няма да се отрази масово на домакинствата, защото не се отнася до кредитите, ипотеките или лизингите.

В обобщение лидерът на "Изправи се България" заяви, че мерките са „нищо, но от сърце“ и инфлацията у нас е чисто българска, защото средната инфлация в Европа е 7%, а у нас официалните данни на НСИ са за 14,4% повишение на цените.

Според Георги Кадиев властта печели от високата инфлация с повече приходи в бюджета. Г-н Константин Проданов подкрепи тезата, че мерките на властта са неадекватни и даде пример как намаляването на ДДС-то на хляба се изяжда напълно като ефект от повишаването на данъка за бирата и виното. По думите му може би мерките са по-добри от нищо, но не могат да бъдат аплодирани само защото има някакво движение, а не са в мозъчна смърт.

Крум Зарков изрази мнение, че мерките няма да намалят инфлацията, а целят да намалят шока от галопиращите цени. Според него може да се направи повече само ако има мнозинство, което да се бори срещу неравенствата. А няма такова мнозинство в парламента в момента няма. По думите му българската икономика създава много дълбоки неравенства и решението е държавата да се построи на коренно различен принцип.

Явор Куюмджиев също се присъедини към критиките срещу антикризисния пакет като определи мерките в него като „нетаргетирани“ и според него България продължава да е майка за едрия бизнес и мащеха за гражданите си.

Димитрина Русева от Системата ни убива разкритикува мерките на управляващите, които не подкрепят най-уязвимите и хората с увреждания. Тя даде примери с липсата на мерки за децата сираци, например, отглеждани при свои роднини или неувеличението на минималната работна заплата при висока инфлация.

Еленко Божков определи ситуацията в енергетиката като царяща „експертна нищета“. По думите му същото се отнася и за КЕВР. Той съобщи, че Марица Изток 3 е продадена за 2,2 млрд. евро, което е много висока цена и КЕВР ще трябва да се произнесе по сделката.

По думите му да се дадат такива средства сега е сигнал, че договорът на ТЕЦ-а с държавата няма да се прекрати дори въпреки указанията на ЕС и вероятно ще продължи и след изтичането му през 2027г. От друга страна е сигнал, че цената на ел. енергията няма да пада и енергия под 400 лв./МВтч няма да има. Същевременно с това е знак, че няма да се спре въгледобивната енергия у нас до 2026г, както настояват някои.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK