50 жени са станали жертва на насилие през м. г. в Кюстендилско

Снимки: ОДМВР - Кюстендил

Младежи от Езиковата гимназия в Кюстендил се включиха в Деня срещу насилието над жени с флашмоб

В работна среща по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени участва ст. инспектор Даниел Мазнев от ОДМВР – Кюстендил. Срещата бе организирана от Центъра за обществена подкрепа „Св.Петка“ към Община Кюстендил,  участваха и представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Районна прокуратура – Кюстендил.

Директорът на ЦОП Мая Митова представи добрите практики за работа с жертвите на насилие и оказване на подкрепа, прокурор Радостина Стоянова, директорът на РДСП – Кюстендил, Радостина Васева и ст. инспектор Мазнев от ОДМВР запознаха участниците за общите им дейности и законовите възможности да се противодейства на насилието.Обединиха се около идеята, че повече хора трябва да бъдат привлечени към подкрепящата идея Да не сме пасивни! Да не оставаме мълчаливи свидетели! Да се противопоставим на насилието.

Подкрепа и съпричастност към тези цели изразиха и ученици от Езиковата гимназия в Кюстендил – с изложба в Килийното училище и флашмоб „Не на насилието, За това не се мълчи“ на пешеходната пътека при черквата „Св. Мина“.

Последваха беседи на инспектора от Детската педагогическа стая към РУ - Кюстендил Людмила Терзийска, с младежи от двете елитни гимназии в града – Езиковата и ПМГ.

Ст. инспектор Д. Мазнев съобщи, че през 2021 г. в са работили в ОДМВР по 32 заповеди за незабавна защита и 30 заповеди за защита на ЗЗДН.

Жертвите в тези случаи са 50 жени, а извършителите са 54 лица мъже и 10 жени. Извършени са проверки по 83 случая, а постъпилите сигнали са 62, информират още от ОДМВР - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK