Бюджетната комисия реши: Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли

Снимка: Infomreja.bg

На второ четене приеха и бюджета на Здравната каса

Извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси се проведе днес. Депутатите приеха на второ четене минималната пенсия да се увеличи от 1 юли с 10% и към нея да се прибавят 60-те лв. COVID добавка. Така минималната пенсия става 467 лв. Междувременно максималната ще се увеличи 2 пъти тази година. От 1 юли ще стане 2000 лв., а от 1 октомври 3400. В залата управляващи и опозиция се скараха за добавката – дали да остане трайно в пенсиите или да се дава отделно за определен период от време.

„Тези COVID добавки трябва да бъдат транспонирани в социална помощ, която да се дава на най-уязвимите. За мен е притеснително това, което всички заобикаляте в изказванията си, а именно предложението тази добавка от 60 лв. да се дава на всеки”, каза Деница Сачева от ГЕРБ, пише Нова.

 „Тази COVID добавка да стане част от пенсията, така че няма да има на намаление на дохода”, обясни Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната”.

„Тези 60 лв. нямат нищо общо с осигурителния принос. Те се прибавят към размер на пенсията, който има нещо общо с приноса”, поясни Хасан Адемов от ДПС.

 „Всички депутатите се хвалеха с актуализацията, което означава,че сме официализирали „замърсяването на пенсиите”, коментира Любомир Каримански от ИТН.

На второ четене комисията прие и бюджета на Здравната каса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK