Манолова: От 1 октомври държавата да плати компенсации за скока на тока

Снимка: ИБГНИ

Увеличението достига до три пъти през месец август

От „Изправи се.БГ“ настояваме държавата спешно да компенсира скока на цените на тока първо за болниците, детските градини, училищата и бизнеса. Получаваме редица сигнали от малки фирми, болници, училища и градини, предприятия, притеснени от високите сметки за ток. Увеличението достига до три пъти през месец август, ситуацията през септември е същата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг пред медиите днес.

Цената на електрическата енергия през месеците август и септември достига до 240-250 лв. при 70-80 лв. миналата година по същото време. Решението на КЕВР, влязло в сила от 1 август 2021 г., определя пазарна цена от 119 лв. на тока на Българската енергийна борса. Настояваме разликата между цената на борсата и цената, определена от КЕВР, да бъде компенсирана с Решение на Министерския съвет за периода от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Според разчетите ни това би струвало между 150 и 180 млн. лв. месечно, допълни Манолова.

Тя подчерта, че тази компенсация ще поеме 30-40 % от сметките на малките фирми, болниците, училищата, детските градини, предприятията.

Това драстично повишаване на цените на тока ще доведе до фалити, ръст на безработицата и увеличаване на цените на основни стоки и услуги, което вече е факт. Това ще удари най-уязвимите потребители през есента и зимата, категорична бе Манолова.

Ако КЕВР увеличи цената на тока за гражданите, настояваме това също да бъде компенсирано от държавата с решение на Министерския съвет. Предвижда се увеличение на цената на тока на домакинствата около 20 %. При това положение компенсацията за гражданите би струвало около 30 млн. лв. месечно и държавата трябва да я поеме, обясни тя.

На въпрос как формацията й ще се яви на предстоящите парламентарни избори Манолова заяви, че преговорите ще бъдат завършени утре. Най-вероятно форматът ще бъде същият, каза тя.

Работили сме и с Кирил Петков, и с Асен Василев. И двамата подкрепяха Комисията по ревизията. Направиха редица разкрития и предприеха мерки, така че да се спре източването на публичен ресурс. С Асен Василев работихме по конкретните предложения за актуализацията на бюджета и така бяха приети увеличението на втората годината от майчинството от 380 лв. на 650 лв. и преизчисляване на пенсиите, допълни Манолова попитана за новия проект.

Ние призовахме за обединение на формациите на промяната. Нашата протегната ръка е към „Демократична България“ и формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната. Важно е трите формации да подпишем споразумение за мнозинство на почтените в новия 47-ми парламент, заяви тя.

На въпрос дали такава коалиция на промяната би включила и „Има такъв народ“ Манолова посочи, че партията на Трифонов би следвало сама да вземе своето решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK