Манолова: Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта

Снимка: Изправи се.БГ

Манолова показва поредица от сигнали, свързани с натиск над бизнеса

Не може един бизнес да се мачка от държавата, за да го придобие близък до властта и да просперира. Разчитаме на служебните министри да върнат чувството за справедливост у гражданите и у бизнеса. Крайно време е справедливостта и правилата да са на първо място в България.

Това заяви Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук от птицеферма близо до Пловдив по сигнал, че фермата е притискана чрез доклади от Министерството на земеделието, за да бъде взет бизнеса на хората.

В сигнал до Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ собствениците посочват, че са завели и спечелили съдебни дела на първа инстанция (от две възможни) срещу държавата за отказа на Министерството на земеделието и храните да им плати обезщетение за унищожаването на птиците им заради огнище на птичия грип в съседна ферма.

Собствениците посочиха, че съседната ферма е свързана с лица, близки до бившите управляващи и не скриха опасенията си, че се касае за опит бизнесът им да бъде взет, както и земята, в която са инвестирали за разширение на мощностите си.

Манолова показа фермата, която е изключително модерна, с иновативни производства и пълна автоматизация на дейностите. Птицефермата е била показвана няколко пъти при мисии на Европейската комисия в България.

Манолова подчерта, че собствениците са завършили образованието си в САЩ (компютърни науки и финанси) и развиват бизнеса си като семеен, заедно с майка си, която е бивш университетски преподавател.

Те посочиха, че в целия Европейски съюз няма птицевъд, който да не е бил обезщетен при огнище на птичи грип за унищожените си животни на цена от близо 6 евро на птица. Като аналогична мярка в България обаче, по европейска програма, от МЗХ се плаща едва по 9,60 лв. Собствениците посочиха, че загубата на семейството, само от настоящето загробване на птиците заради огнището на птичия грип в съседната ферма, е в размер на 600 хил. лв.

Те оспориха и доклад на Министерството на земеделието, че фермата им не отговаряла на изискванията за биосигурност, в което Манолова ги подкрепи, като подчерта, че заразата не идва от тяхната ферма, а от съседната.

Ще настояваме докрай да има честни и обективни критерии и потърпевшите производители да са обезщетени. Ясно е кой определя правилата как да се плащат обезщетения – този, който играе карти с когото трябва и е близък до съответните министри, допълни Манолова.

Десислава Танева трябва да си понесе отговорността за липсата на обезщетения, категоричен бе собственикът на фирмата Андрей Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK