Манолова и „Системата ни убива“ внесоха текстовете в Закона за личната помощ

Снимки: Изправи се. БГ

С промените се отменя аномалията личната помощ да се ползва само в делнични дни

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ внесоха днес отменените в края на 2020 г. текстове в Закона за личната помощ, касаещи работното време на личните асистенти и средствата за подкрепа на хората с уреждания.

С промените Законът се връща във вида, в който беше приет през 2018 г., след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания. Законопроектът предвижда хората с увреждания да имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни.

Поправяме една несправедливост, приета от 44-то Народно събрание. Законът за личната помощ беше променен по настояване на социалния министър Деница Сачева, която така и не разбра, че уврежданията нямат почивен ден. Безсърдечно е хората с увреждания да са лишени от личен асистент събота и неделя, на официални празници и след 17:00 ч. в делнични дни с цел спестяване на пари. Ако не подкрепим най-уязвимите, каква държава сме?, попита Манолова.

Време е справедливостта да е поправена и както обещахме Законът за личната помощ е първият внесен закон. Внасяме го съвместно с „Има такъв народ“. Лично Слави Трифонов и екипът му подкрепят майките на деца с увреждания, допълни тя.

В момента право на услугата „личен асистент“ имат 80 000 души, а се използва от 37 600 души. Механизмът „личен асистент“ за 2021 г. е на стойност 214, 6 млн. лв. С предложения законопроект ресурсът по програмата ще се увеличи с около 80 млн. лв., допълва Манолова.

Законопроектът предвижда заплащането на личните асистенти да бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата още от месец юни 2021 г., а не както досега 1,2. Целта е достойно заплащане на асистентския труд. Това е и допълнителна мярка за подпомагане на семействата на хора с увреждания и на работещите като лични асистенти в условията на здравна и икономическа криза по време на пандемия, отбелязва Мая Манолова в мотивите на законопроекта.

Неефективната социална услуга, въведена с промените в края на 2020 г., е в разрез с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Приетите от парламента тогава промени в Закона за личната помощ подмениха реда и начина за получаване на лична помощ. Хората с увреждания са поставени в допълнителен риск с отнемането на добавката за чужда помощ, с която могат да си помогнат в дните и часовете без подкрепа, подчертава още Манолова и допълва, че възстановяването на Закона за личната помощ в първоначалния му вид ще подобри достъпа до услугата до нивото през 2020 г., преди Законът да бъде драстично орязан.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ подчерта, че „този закон е за живот, а не за пари“.  Палатката пред Министерския съвет ще остане, докато Законът за личната помощ не бъде приет във вида му от 2018 г., допълни тя и подчерта, че настаняването в институция би струвало повече от осигуряване на личен асистент.

Законът за лична помощ възникна с цел спасяване на животи поради липсващи политики за хората с увреждания. Сега го връщаме в стария му вид, така че всеки да е подкрепен, заяви Нели Димитрова от „Системата ни убива“, а Димитрина Русева призова народните представители да гласуват Закона за личната помощ.

Теодора Пенева от „Има такъв народ“ заяви, че подкрепят Закона за личната помощ, защото е спасителен за хората с увреждания, които имат нужда от асистент. Този закон няма алтернатива, предвид ограничения капацитет на дневните центрове и онлайн дейността им заради пандемичната обстановка, допълни тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK