Скандал в парламента: ДПС, БСП и ИТН скочиха на ГЕРБ

Снимка: Dnes.bg

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

След като от името на ПГ на ГЕРБ-СДС депутатът Тома Боков обвини ДПС, че е част от новото управление и влиза в задкулисни преговори, няколко партии скочиха на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от ДПС, ГЕРБ е най-токсичната партии и в управление, и в опозиция. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отсече, че ГЕРБ трябва да бъде поставена на дъното на политическия живот. Червената шефка Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че иска да създава хаос в управлението.

"В петък беше утвърдено новото парламентарно мнозинство ИТН, ДПС, ИМВ и ДБ и то функционира на базата на общи задкулисни действия и заради това ние ще се фокусираме върху делата им", скочи Биков. Според него най-яркото доказателство за това е изборът на Георги Ганев за шеф на бюджетната комисия в НС, което стана факт с гласовете на ДПС.

"Далеч сме от илюзията, че това е резултат от спонтанен ентусиазъм и не вярваме, че тези кандидатури са подкрепени от ДПС, защото са безспорни и заради това вярваме на политехнически факти, а те са симптоматични. Кога и как се разбрахте за подкрепата на ДПС, къде бяха проведени тези преговори, защото всички вкупом се отметнахте от обещанията си за прозрачност и публичност на всяко ваше решение. Въпросът е водят ли се задкулисни преговори за съставяне на кабинет с подкрепата на ДПС и каква е логиката на ДБ да не води преговори с ГЕРБ, а да обяви подкрепа за правителство на ИТН, което още не е обявено", обвини Биков.

Йордан Цонев му отговори, че ДПС е партия, която още преди демокрацията иска демокрация.

"Веднага след променените ДПС винаги е следвало една ясна и принципна позиция - НАТО и ЕС и никога не е изневерявало на тази позиция. ДПС винаги е показвала ясно каква линия на поведение следва. Още в изборната нощ нашият председател каза, че ние разчитаме вота на избирателите като заявено желание за промяна и детрониране на Бойко Борисов и това е промяната. Това е ясно изразена позиция. Ние заявихме, че няма да подкрепим никакво правителство на партиите, които загубиха 300 000 гласа. Тези партии няма да бъдат подкрепени от нас, защото загубиха изборите - 20 депутати и 300 000 гласа загубихте, това не е победа, а има вот на избирателите за промяна и заради това не зад кулисите, а тук в НС Мустафа Карадайъ каза ясно, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, но ще подкрепим правителство на партиите на протеста, без да участваме в него", настоя Йордан Цонев.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отсече, че хората трябва да знаят как се работи в НС.

"Преди заседание има Председателски съвет и се определя дневния ред. След това влизаме в зала и установяваме, че партии четат декларации. Върхът беше тези на ГЕРБ. Всеки от тази зала трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ е предателство към българския народ. Първо ще видим какво ще направи ГЕРБ, след това ние, а ако се стигне до трети мандат хубаво е да се внимава", каза той.

"ГЕРБ трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот заради всичко това, което сториха на България", отсече Йорданов.

Соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че целта на ГЕРБ ще е да създава хаос и нестабилност в политиката на държавата.

"Не се подавайте на това", обърна се тя към депутате от новите политически партии в НС и ги предупреди,че Борисов вече се окопава във властта чрез промени в ръководствата на държавни дружества и отдаване на концесии.

"Политиката на БСП е последователна, 4 години 5 пъти вот на недоверие, напускане на парламента заради погазване на демокрацията, така че всякакви опити за внушения, че ГЕРБ и БСП могат да правят нещо заедно, противоречат на обективните факти. Сега обаче има неяснота в позициите на някои от партиите. Не ви стигат гласове, но в същото време отказвате подкрепата на БСП, а това е липса на политическа мъдрост, не ни приравнявайте към партиите на статуквото", призова тя. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK