Манолова: Хората няма да позволят Фандъкова да увеличи капацитета на депото за отпадъци в Долни Богров

Снимка: Изправи се.БГ

Мястото е трябвало да бъде горичка с 80 000 дървета, а не депо, каза Манолова на протеста днес

Хората няма да позволят столичният кмет Йорданка Фандъкова да увеличи с три пъти капацитета на депото за отпадъци в Долни Богров. От 2015 г. е трябвало да има горичка с 80 000 дървета, а не да се изсипват смесени отпадъци и РДФ. 

Това заяви днес председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук от протеста срещу депото за отпадъци в Долни Богров. 

Настояваме това безобразие да спре, но Столична община изкарва добри пари от боклука. Общината иска и да удължи живота на депото с още 10 години. За далаверите с боклука в София скоро ще се носи отговорност, допълни тя. 

Манолова бе категорична, че всичко се прави за пари и заради некадърното управление на отпадъци от Столична община. Инвестирали са 300 млн. лв. в завода за боклук, който прави РДФ. Поддръжката на този завод е 30 млн. лв. годишно, отделно се заплащат транспортът и горенето на РДФ. 300 млн. лв. ще струва инсталацията за горене на боклук, 200 млн. лв. струва сметосъбирането в София, но най-евтино е този боклук да се заравя в Долни Богров, обясни тя. 

Манолова припомни, че от 2019 г. досега от "Изправи се.БГ" няколко пъти посещават депото, в което има боклук и не е култивирано, както е по проект. Днес изтече срокът за становища за разширяването на депото. Ние депозирахме становище против удължаване живота на депото и разширяването на капацитета му, каза още тя. 

Хората от протеста питат защо Столична община е решила район Кремиковци да бъде сметището на София. Те питат и защо продължава да работи старото сметище в района, което отдавна е трябвало да бъде закрито.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK