Новак Джокович на „Ролан Гарос“: Косово е сърцето на Сърбия

Снимка: БГНЕС

Той рискува да предизвика политически спор на Откритото първенство на Франция

Водещият сръбски тенисист Новак Джокович рискува да предизвика политически спор на Откритото първенство на Франция , като написа съобщение "Косово е сърцето на Сърбия" след победата си в първия кръг на "Ролан Гарос" вчера, предаде Ройтерс.

"Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“, написа настоящият номер 3 в световната ранглиста Джокович на сръбски върху обектива на камера край корта след срещата си с родения в Ню Йорк и състезаващ се за САЩ етнически сърбин Александър Ковачевич, спечелена с 6:3, 6:2, 7:6(1). 

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Около 25 военни от КейФОР бяха ранени, както и най-малко 52-ма сърби.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

„Не съм политик и нямам намерение да влизам в политически дебати. Много ме боли като сърбин от това, което се случва в Косово – нашите хора са изхвърлени от общините. Това е най-малкото, което можех да направя“, коментира Новак Джокович проявата си, предаде Танюг.

В Париж Джокович се стреми към рекордна 23-а титла от Големия шлем.

Той подчерта, че чувства отговорност като обществена личност и син на човек, роден в Косово.

„Не знам какво подготвя бъдещето за сръбския народ и Косово, но е много важно да покажем подкрепа“, отбеляза той.

Джокович каза, че не знае дали ще бъде наказан за проявата си.

„Не знам какво ще стане, знам, че имаше възражения от страна на международните журналисти дали да получа наказание. Нямам задръжки, отново бих го направил. Против войните съм и против какъвто и да било конфликт, винаги съм го казвал публично. Ситуацията с Косово е прецедент според Устава на ООН, много ми е жал, че сме в такава ситуация. Косово е нашето огнище, нашата опора, най-голямата ни битка се е случила там, най-важните ни манастири се намират там… Много причини съществуват и най-вече – това е истината“, заключи Джокович.

Френската федерация по тенис, която организира събитието, каза пред Ройтерс, че няма „официални правила за Големия шлем какво могат и не могат да казват играчите. Френската федерация по тенис няма да прави изявления или да заема позиция по този въпрос“. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK