Драстично увеличение на тока и топлото искат дружества. Колко точно остана тайна. Това стана ясно от изслушването на Александър Йорданов от КЕВР по време на извънредно заседание на енергийната комисия в парламента, съобщава news.bg. Представители на регулатора бяха привикани да обяснят за постъпилите искания от мрежовите дружествата и оператори за ценообразуване в законовия срок и как това ще се отрази на хората и на инфлацията. Това е чувствителна за обществото информация, отчете Александър Йорданов от КЕВР.

Над 50 дружества са подали искания в срок, стана ясно от думите му. Четири са закъснели, а две дружества не са подали заявления.

50 дни не сте разбрали какво увеличение са поискали мрежовите оператори, заяде се Делян Добре от ГЕРБ. По негови данни със 150% увеличение на цената на парното е поискала Топлофикация-София, а ЕРП-та са поискали увеличение на цената на енергията със 100%.

Един месец преди първи юни ще станат ясни офертите на дружествата, стана ясно от обяснението на Александър Йорданов.

Рамадан Аталай го обвини в несериозно отношение към парламента. Реалността е, че вие закъснявате с публикуване на заявленията, изтъкна той. По думите му върху КЕВР щял да се окаже натиск и регулаторът нямало свободно да определи цената. Вярно ли е това, което се носи като слух, че има искания за над 100% увеличение на цената, попита депутатът от ДПС. Йорданов не даде отново конкретен отговор.