Георги Свиленски: Продължава подкрепата за гражданите и бизнеса с нови 2 млрд. лв.

Снимка: БСП

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 21%, това е последователна политика на БСП, заяви председателят на ПГ на левицата

„Ние се радваме, че политиката, която определихме като важна и водеща за нашата парламентарна група и партия, започва да намира подкрепа в реални изражения и в предложенията на коалиционните партньори, а и на опозиционните партии. А именно доходите на хората, цените на стоките и изобщо повишаване благосъстоянието на българските граждани.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция в централата на партията, относно предложените от правителството антиинфлационни мерки.

Той припомни, че в приетия през януари бюджет над 20 млрд. бяха отделени за социална политика, а в предстоящата актуализация се предвиждат още 2 млрд за  антиинфлационни мерки. „Това показва, че БСП се грижи за хората и нещата които сме обещавали през годините, започват да се случват именно благодарение на последователната ни политика“, коментира социалистът.

Георги Свиленски посочи част от предложените антиинфлационни мерки, които БСП подкрепя, като продължаването на данъчните облекчения за младите семейства. „Необлагаемият минимум за едно дете става от 650 лева на 900 лева, тоест всяко едно семейство в следващите месеци ще получи допълнително данъчно облекчение от 50 лева“, обясни той и добави мярката с безплатните детските градини, която ще продължи да действа.

Актуализацията на пенсиите е следващата мярка, която левицата подкрепя: „Факт е, че от 1 юли ще бъдат увеличени с 21%. Това е последователна политика на БСП“, заяви Свиленски и допълни, че крайната цел на партията е преизчисляване към средния осигурителен доход от 2021 г., което по заявките на коалиционните партньори намира подкрепа да се случи от 1 октомври. „БСП отдавна искаме да отпадне таванът на пенсиите и сега със заявката, че той ще стане 3400 лв., реално ще се получи справедливостта, за която всички настояват и всички очакват“, допълни той.

Социалистът обясни, че от БСП ще продължат да настояват минималната работна заплата да се увеличи от 710 на 760 лв. и то от 1 юли, както и за необлагаем минимум, който да е в рамките на една минимална работна заплата. „Мярка, за която също ще настояваме, е намаленото ДДС на малката потребителска кошница, както и за 0% ставка на ДДС за хляб и хлебни произведения, поне да гарантираме понижението на тази цена“, каза още председателят на парламентарната група на “БСП за България“.

„Мерките, които касаят бизнеса - компенсациите за повишените цени на ток и горива, отново намират нашата подкрепа и настояваме те да влязат в сила още при предстоящата актуализация, тъй като бизнесът очаква тези добавки“, каза Свиленски и допълни: „Още тази седмица ще разпишем необходимите законодателни инициативи, за да могат да бъдат приложени. Те включват и облагане на свръхпечалбите на производителите на електроенергия. Оттам се очаква да дойдат и по-голямата част от средствата“, коментира той.

Борислав Гуцанов,  член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения, обърна внимание на 3 важни момента: „Едното е таван на цената на газа, но на тези нива, на които са в момента. Всичко, което отива нагоре да бъде поето от страна на държавата, за да има спокойствие и за гражданите, и за икономиката на страната. Нашето искане е да се водят преговори с всички възможни доставчици на газ, включително и “Газпром“, така че цената на газа в България да бъде на възможно най-добрата цена и с най-голяма сигурност“, допълни той.

По отношение на свръхпечалбите Гуцанов обясни, че става въпрос не само за производителите, но и за търговците. „Ние считаме, че около 15% е нормалната цена навсякъде по света, така трябва да бъде и с тези свръхпечалби“, допълни той.

„Коментира се на няколко пъти, включително и от премиера, за възможности украински стоки да преминат през пристанищата в България, основно за Варна. Става въпрос за зърно, слънчоглед и олио, и за да може това да се случи, са ни необходими и определени промени в закона. Трябва да привлечем тези товари възможно най-бързо“, категоричен бе социалистът.

На пресконференцията присъстваха още Кристиан Вигенин - заместник-председател на БСП и заместник-председател на Народното събрание, Вяра Емилова - секретар на Изпълнителното бюро на левицата и парламентарната група на “БСП за България” и Станислав Стоенчев - член Изпълнителното бюро на БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK