Гуцанов: Трябва да говорим за социална програма и таван на цените, а не за оръжия и самолети

Снимка: БСП

Той уточни, че всеки има право на цивилизационен избор и в случая е важно да говорим за националната сигурност на България

„Говорих, че може да се стигне коалиция на войната. За жалост се очертава подобно нещо. Но по-важното е да не се даде оръжие на Украйна, защото считаме, че тук нещата вече преминават границите и ние сме в погрешна теза, че това може да доведе до модернизация на армията. Четох много внимателно предложението на ГЕРБ-СДС и ДБ, които казват, че едва ли не даването на оръжия за Украйна ще ни даде възможност за модернизация на нашата армия. Тук има две тези, които дълбоко се сблъскват. Ние не трябва да даваме оръжия, за да не влизаме в този конфликт, който е само на 250 км. от нашата граница.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в ефира на БТВ.

Гуцанов уточни, че всеки има право на цивилизационен избор и в случая е важно да говорим за националната сигурност на България. „Ние сме на път още повече да намалим боеспособността на нашата армия. Когато ликвидирахме нашите балистични ракети – нещо появи ли се на тяхно място? Ние имахме 2200 танка, а в момента са под 100.

Самолетите ни бяха около 400, а в момента са около 8. Имахме 12 дивизиона ракети – нещо от тях остана ли? Не, няма. Нека съхраним това, което имаме. Ако дойде ново модерно оръжие дали  то ще се купува или ще се предоставя? Или ще бъде като 8-те самолета, които още ги чакаме. Има и още една точка в дневния ред – да гласуваме за новите 8 самолета. Модернизацията трябва да стане тогава, когато се знае кой ще плати и кога ще дойде техниката“, каза още социалистът за състоянието на армията ни.

„Кой носи отговорност за тези 2.2 млрд., които се  дадоха преди 4 години предварително от българското правителство тогава на ГЕРБ и самолетите още не са произведени? Кой носи отговорност, че сега ще трябва да се дадат още 2.5 млрд. за следващи самолети, които не се знае кога ще дойдат“, добави той по отношение на самолетите поръчани по време управлението на ГЕРБ и попита кой ще плати въоръжението.

По думите му социологическите проучвания в България са много категорични и те показват, че над 70% от хората в България не искат да се предоставя оръжие на Украйна и по този начин да ставаме пряк участник в конфликта. „Той е по-скоро между САЩ и Русия, а не толкова между Русия и Украйна. Колко милиарда се наляха във въоръжение на Украйна, нещо да се случва? Само повече загинали хора“, допълни народният представител от левицата и подчерта, че трябва да се говори за национална сигурност, а не за доказване пред някое посолство.

„БСП постигна един огромен и мъдър политически ход, когато направихме така, че да има председател на Народното събрание. Ние го направихме, за да се говори за социална програма и таван на цените“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK