Христо Иванов: Борисов се опитва да стане Доган

Иванов: Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ

На въпрос дали “Демократична България” ще приеме предложението за разговори, отправено от ГЕРБ, Иванов подчерта, че подобно предложение не е получавал и очевидно разговорът тече през медиите: 

“Ние много ясно, още от началото на предизборната кампания и преди нея, когато основахме “Демократична България”, заявихме, че я създаваме, за да се борим срещу модела Борисов. И можем да работим само с политически сили, които имат ясно намерение, ясна програма и доказана воля да работят за разграждането на този модел на концентрация на власт в едни ръце и изпразване от съдържание на демократичните институции, което прави възможна корупцията. От тази гледна точка отговорът е кратък, ясен и еднозначен: не. Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или каквото и да било управление, доминирано от ГЕРБ.”

Иванов беше категоричен, че не вижда промяна в ГЕРБ, особено предвид факта, че предложението за кабинет беше представено отново от Борисов, вместо от самия Даниел Митов:

“Борисов се опитва да стане Доган. Вади Даниел Митов като един сламен човек, като една фасада, зад която смята да продължи по старому. Ние няма как да участваме в това.”

Той отново подчерта, че “Демократична България” се яви на избори, за да търси програма за промяна, а управление на ГЕРБ, дори и с Даниел Митов начело е отрицание на промяната. На въпрос дали намира идеологически сходства между “Демократична България” и ГЕРБ, Иванов отговори:

“Единственото реално изложение на ценности на ГЕРБ, което съм чувал, беше онзи запис на Борисов, където той обяснява, че е най-лесно да си прост в политиката и тогава всичко ти се получава. Тази програма на опростачването не е нещо, което ние споделяме, по никакъв начин.”

Иванов открои съдържателния политически въпрос, който според него трябва да бъде поставен на Даниел Митов:

“Как смята да се справи той с чекмеджетата? Как смята да се справи с неразследваните съмнения за корупция, свързани с Борисов и други фигури от ГЕРБ? Защото България има централен, фундаментален проблем с корупцията, който води до бедност. Той очевидно, бидейки кукла на конци на Борисов, а нищо друго не виждаме ние, няма как изобщо да очакваме от него да се справи с това.”

Христо Иванов сравни опитите на Корнелия Нинова да изтъкне присъствието си на протеста с някогашното кандидатстване за статут на активен борец и подчерта, че същността е другаде:

“Въпросът не е кой е бил на протестите и колко снимки може да извади. Въпросът е кой има волята да има мнозинство на промяната в този парламент. И когато Корнелия взривява тази възможност, това е изключително притеснително и недалновидно.”

Иванов отказа да коментира мълчанието на Слави Трифонов и подчерта, че въпросът е какво мислят избирателите за това:

“Избирателите се произнесоха съвсем скоро и съвсем ясно: надеждата за реализиране на промяна беше възложена на ИТН. Мнозинството от хората, които поискаха промяна, и то много ясно мнозинство, гласува за тях.”

Той подчерта, че предвид това, “Демократична България” е готова, ако ѝ бъде поискана подкрепа, да води много сериозни преговори за това.

“Смятаме, че управление трябва да бъде излъчено. Ние трябва да направим усилие за това. Само че въпросът е не какво да е управление, а управление на промяната.” - заяви Иванов и призова политическите формации да спрат взаимните атаки, защото, по думите му, това помага само и единствено на ГЕРБ.

“Мнозинства за избиране на какъвто и да било кабинет ще се намерят. В този парламент има мнозинство от политически сили, които искат да останат, и то не просто да останат в този парламент, а да съхранят статуквото. Въпросът е дали може да се формира мнозинство, което да промени статуквото.”

По отношение на анкетната комисия за случая “Росенец”, за чието създаване т “Демократична България” започва да събира подписи, Иванов коментира:

“Ще видим кои от тези политически силите, които иначе не могат да спрат да коментират Росенец - и ГЕРБ, и ДПС и БСП, искат ние да видим каква е истината за Росенец и събитията там.”

Той припомни, че в Росенец се съдържа най-ясната илюстрация на модела “Борисов” и определи като абсурдни твърденията на премиера за съгласувани действия между “Демократична България” и ДПС.

“Хайде сега ГЕРБ да подпише искането за такава анкетна комисия! Да се включи в нейната работа. Да докажат своите безумни твърдения. И да видим другото. Да видим, че Росенец, където няма нищо законно, е станал възможен благодарение на действия и бездействия на институции по времето и доминирани от ГЕРБ.“ - призова Иванов и подчерта, че му е много интересно водещите да питат Даниел Митов дали ще се подпише под искането за такава комисия.

Иванов определи като леко пресилени твърденията за подаване на ръце от страна на Корнелия Нинова и подчерта, че не е бил обект на подобни сигнали. Той подчерта колко е важно, въпреки огромните различия, да може формациите да работят заедно, защото в противен случай резултатът няма да е добър:

“Корнелия със своите действия да атакува възможността за взаимодействие, позиционира ДПС отново като златен пръст. Не съм сигурен, че някой, освен ДПС има интерес от това. И се питам защо Корнелия прави това.”

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK