Международен ветеринарен екип прегледа мечките в Белица

Снимка: 4 лапи

Годишните медицински прегледи са част от програмата на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Като част от ежедневните грижи за благосъстоянието на кафявите мечки, които живеят в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, ЧЕТИРИ ЛАПИ провежда профилактични прегледи за обитателите на парка.

Тази година мечките Теди, Ива, Бойка, Боби и Маринка бяха обстойно прегледани и им бяха направени множество изследвания - ехография, рентгенови снимки, дентални прегледи и иновативно медицинско изследване на слуха със специална апаратура. Прегледите са част от годишната програма на парка за поддържане на здравословното състояние на животните и предоставяне на максимално добри условия за живот. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица отвори за посетители за Сезон 2023 в началото на миналия месец и всички мечки вече са събудени от зимен сън. 

Екип от шест ветеринарни лекари, специалисти на ЧЕТИРИ ЛАПИ – австрийски, български ветеринари и немски специалисти от Лайбниц Института за зоопарковете и дивата природа в Германия, извърши прегледите. При тях беше установено, че повечето мечки, които живеят в парка, са здрави и се чувстват добре. Седемгодишният мечок Теди се радва на отлично здраве. Боби, който страда от коксартроза на задните крайници, ще има нужда от всекидневната рехабилитация и адаптиране на терапията си. На мечките Бойка и Маринка им бяха извадени увредени зъби, но те вече се чувстват добре след зъболекарските си процедури. За съжаление, прегледите установиха и пълната глухота на най-новия обитател на парка, мечката Ива. „Състоянието на Ива, което вероятно е по рождение, ще наложи да я наблюдаваме още по-внимателно при интеракциите й с други мечки и евентуално, може да се наложи да не я събираме с другите обитатели,“ каза Димитър Иванов, директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ - Белица.

 

КОМЕНТАРИ