Депутатите приеха на първо четене поредното удължаване на бюджета

Снимка: Infomreja.bg

Удължаването предвижда увеличаване на пенсиите

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета от 2022 година до приемането на нов. Удължаването предвижда увеличаване на пенсиите от юли, както и гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет за 2023 година.

Между двете четения на законопроекта се очаква да бъдат приети предложения, свързани с приемането на 4,5 млрд. лева неснижаем минимум в сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от Министерството на финансите, както и предложения на общините с искания за по-свободно използване на държавната субсидия заради предстоящите местни избори.

"Проблемът е, че когато нещо се прави временно, често става хронично, трябва да бъде ограничено Министерството на финансите от такива изкушения", коментира Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

"Предстои да разберем дали сегашният финансов министър ще успее да си оправи собствените недомислици, които натвори през 2022 г. с новия бюджет", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Финансовият министър Асен Василев отговори:

"Аз не ви давам идеи как да пишете песни, не ми давайте идеи как да пиша бюджет. Парите от сребърния фонд не се пипат, затова има неснижаем остатък. Но на принципа сигурното си е сигурно, нека се заличат тези думи от удължителния закон между двете четения".

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не ги загубим. В сумата са включени плащания по приключилите оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщава БНТ.

Отделно, допълнителни разходи в удължителния закон са заложени за спасяването на "Български пощи" и за нормалното функциониране на държавата. По данни на Финансовото министерство вече има забавяне на приходите за сметка на разходите, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK