Кандидат-депутатът от БСП, Асен Янкулски: Нашата страна е малка, но с голям потенциал

Снимка: БСП

„Вярвам, че в основата на всички политически действия трябва да бъде човекът като цел, а не като средство“

Асен Янкулски е на 27 години и е кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“ в 1-ви МИР Благоевград. Завършил е „Психология“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, както и „Компютърни технологии“ в Професионалната гимназия в град Правец. Работи като детски психолог в община Гоце Делчев

В интервю за радио Благоевград той обясни какви са мотивите му да се кандидатира за народен представител и кои са неговите лични приоритети.

Г-н Янкулски защо решихте да се кандидатирате за народен представител и какви са вашите лични приоритети?

Нашето поведение, успехът ни, чувствата ни, мислите ни, се определят от средата, в която живеем. Иска ми се всичко да зависи от мен в моя живот, но светът не е устроен по този начин и ние всички сме взаимно свързани. Всяко нещо ни оказва влияние и най-силен отпечатък дава според мен, начинът по който структурираме нашето общество. В демократичните държави това предполага парламентарна форма на управление. Затова искам да дам своя принос. Вярвам, че в основата на всички политически действия трябва да бъде човекът като цел, а не като средство.

Основни теми за нашата държава трябва да бъдат образованието и реализацията на младите хора. Разбира се, върховенството на закона е задължителен елемент за постигане на тези цели, които си залагаме. Аз лично поставям акцента върху младите хора, тяхното образование, професионална реализация и възможността да реализират здрава семейна среда.

Какво трябва да се промени в сферата на образованието и какво е заложено в тази област в предизборната програма на БСП?

Образователната ни система изостава и не може да предложи нужните познания по атрактивен начин за младите. Системата разчита прекалено много на въображението, слабо заложени са практическите занимания. В университетите е малко по-различно, но и там има какво да се промени. Човек, когато излезе от образователната институция, независимо дали това е училище или университет, трябва да притежава самочувствие с покритие и да се чувства способен. Много от хората, които завършват образование излизат на пазара на труда и преживяват криза, защото има голяма разлика между уменията, които са натрупали и тези, които се ценят на пазара на труда.

Според мен има три страни на образователния процес – семейството, образователната институция и личността на човека. За всяка една от страните трябва да имаме подкрепа и подход, който да дава ефект. В самата програма на БСП са включени много мерки, като някои от тях са въвеждане на нови учебни програми и съдържание в съответствие с икономическите приоритети на страната ни. В програмата има текстове, които разглеждат учителите като изключително значим фактор за развитието и образованието. Трябва ежегодно да им се увеличават заплатите, да се работи за осъвременяване на образователната ни среда. Бих искал да имаме една национална онлайн библиотека, която да е съставена от книги  с права, които са държавни или авторите им са съгласни да бъдат ползвани в онлайн регистър. Смятам, че това ще подпомогне изключително много образованието.

Като млад човек, избрал да живее и да се развива в България, какво смятате че трябва да се промени като политика за подкрепа на младите хора и семействата, за да останат те в Родината си?

Причините поради които аз наистина обичам България и съм останал тук са много. Нашата страна е малка, но с голям потенциал. Това, което със сигурност ще задържи младите хора е ако те имат достатъчно добре заплатена работа, ако по-лесно могат да се сдобият с жилища, които могат да превърнат в уютен дом, ако има качествени образователни институции – детски градини, училища, университети. Освен това, ако не е трудно да създадеш и поддържаш бизнес, ако не живееш в страх, а напротив. Ако се чувстваш спокоен и сигурен, България със сигурност ще задържи своите младите хора тук много по-лесно. Най-добре бихме се чувствали ако сме значими хора в смислен свят. Ако мислите като мен, можете да ме подкрепите на 2 април с номер 1 в бюлетината и преференция 116.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK