Протестът на превозвачи и служители в транспорта в сряда започва в 8 часа

Снимка: Infomreja.bg

Демонстрациите ще преминат в шествие с обща крайна точка - Министерство на финансите

Утре, 18 май, от 8 часа ще започнат протестите в София на превозвачите, съобщават транспортните синдикати. От Федерация на транспортните работници "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в Българи уточняват, че до 9:30 часа работещите в столичния транспорт ще проведат протест на кръговите кръстовища на площад "Лъвов мост" и площад "Сточна гара", както и на Петте кьошета.

Демонстрациите ще преминат в шествие с обща крайна точка - Министерство на финансите, където за 10 часа е насрочен също протест, съобщава БНР.

Недоволните граждани ще продължат с шествие от 10.30 часа  към Министерския съвет, където от 11 до 13 часа ще проведат протестен митинг.

В знак на протест и под наслов "НЕ на унизително ниските заплати!" работа ще преустановят и в Столична община, Район Красна поляна - от 10 до 11 часа.

Протестът настоява за диалог и актуализиране на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и високите цени на горивата и енергоносителите. В него се включват работещите в столичния градски транспорт, метрото и Центъра за градска мобилност.

Заявления за протести са подадени и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

С искания за увеличаване на заплатите с 30% със задна дата от 1 януари служители в общината в "Красна поляна" няма да обслужват граждани за 1 час от 10 до 11 часа.

Министърът на образованието Николай Денков призова протестите да бъдат отложени с половин час, за да има нормално начало на матурата.

"Ние нямаме никаква друга възможност, при тази сложна организация, да компенсираме този ден с някакви други. По същата логика аз бих попитал, защо те не потърсиха други варианти, с които да си изпълнят правото на протест, без да пречат на младежите...В момента единственият призив, молба, както искате го наричайте, да започнат от 8.30 ч. нататък, за да не бъде възпрепятствано никое дете".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK