Кристиан Вигенин: БСП няма да дава безусловна подкрепа за каквото и да е било

Кристиан Вигенин, снимка: БСП

Ива Митева бе избрана за председател на Народното събрание с гласовете на ДПС

„Най-важното сега е да видим дали този парламент може да работи по-добре от предишния, по-устойчиво, по-стабилно и да работи в посоката, в която ние смятаме, че е правилно, а именно едно по-социално законодателство, бързо решаване на някои социално-икономически проблеми. Още в първия ден внесохме няколко от най-важните за нас законопроекти, които трябва да се разгледат приоритетно. Става въпрос за преизчисляването на пенсиите, промяна, която да позволи помощи да се дават и за 2-ри, 3-ти и 4-и клас, също по отношение на втората година на майчинството.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

По отношение на предложението на Мая Манолова за преизчисление на пенсиите социалистът заяви, че то повтаря предложенията на левицата от 44-ото и 45-ото Народно събрание.

Според Кристиан Вигенин на дневен ред трябва да бъде и актуализацията на бюджета, за което от левицата настояваха още през април. „Правителството на Бойко Борисов отказа да обсъжда темата тогава, но докато все още не е сигурно дали ще се сформира редовен кабинет със служебното правителство може да се обсъди нуждата и конкретните параметри на една актуализация на бюджета. Вече доста дълго страната е без парламент, натрупаха се проблеми, правителството се опита да маневрира в рамките на приетия бюджет, но видимо средствата не са достатъчни“, обясни Вигенин. По думите му вече се пише новият бюджет и това трябва да е приоритет на новото правителство.

В предаването “Денят започва“ социалистът заяви, че все още е много рано да бъде коментирано евентуално участие на БСП във властта, както и подкрепа за правителство. „БСП няма да дава безусловна подкрепа за каквото и да е било. Ние ще бъдем много внимателни по отношение на тази подкрепа и вчера го показахме с отношението си към избора за председател на Народното събрание.“ По думите му БСП е издигнала и своя кандидатура за поста, тъй като до последно не се е знаело кой ще бъде кандидатът на “Има такъв народ“, не е търсена и подкрепа от левицата за такава кандидатура.

„Ние ще бъдем конструктивни, но Ива Митева беше избрана за председател на Народното събрание с гласовете на ДПС. Ако “Има такъв народ“ иска това да се случи и с едно тяхно правителство могат да продължат по същия начин, но това би било фалстарт за което и да е правителство да бъде избрано по този начин. Така наречените “партии на промяната“ в продължение на месеци обясняваха как няма да има никакво сътрудничество с партиите на статуквото, а в края на краищата се сглоби мнозинство с една от партиите, които категорично от българските граждани се приема като партия на статуквото“, обясни Вигенин.

„Опасяваме се, че такъв тип подход към бъдещото правителство, ако се запази по начина, по който го направиха с председателя на НС, ще създаде впечатлението, че по някакъв начин се сменят хората, но моделът остава. Ние държим на дълбоката промяна, борили сме се за това в последните години и както и да ни наричат, БСП не може да бъде приравнена и причислена към партиите на статуквото. Ние сме системна партия, но не и партия на статуквото“, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Според социалиста начинът, по който ИТН представи първия си проектокабинет, е създал немалко колебания. „Оказа се,че бяха лансирани идеи за управлението, които не са в тяхната предизборна програма. Ние ще проведем разговори с тях, открити сме, отворена е вратата за евентуална наша подкрепа, но сме много внимателни, поради факта, че много бързо се взимат остри завои от страна на “Има такъв народ“. Другото, което е: едно правителство може да бъде избрано с нашите гласове, но след като веднъж е избрано, ние нямаме механизмите дори да поискаме вот на недоверие“, обясни той.

„От една страна ще има нашите очаквания и условия това да бъде кабинет, който ще бъде силно социално ангажиран. Не можем да очакваме цялата ни програма да бъде изпълнена, но все пак основни елементи трябва да присъстват в програмата на правителството, за да го подкрепим. От друга страна трябва да има и елементи, че то няма да се ангажира с политики, които изцяло противоречат на нашите виждания.“ За пример Кристиан Вигенин даде приватизацията на ББР и концесионирането на магистралите.

Според левицата има министри в служебния кабинет, които биха били добри министри в едно редовно правителство. По думите на социалиста, ако се стигне до там третият мандат отново да отиде при БСП, то левицата е готова на много широки консултации, включително и да покани част и от служебните министри.

„Ние много внимателно правим нашите анализи от изборните резултати без да се хвърляме в емоционални дискусии“, обясни социалистът.

„Каквото и да бъде развитието оттук нататак БСП има силна парламентарна група, ясни послания и политики, и ние ще ги отстояваме, независимо в каква конфигурация се намираме. Ние няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и от програмата, която изпълняваме“, заключи Кристиан Вигенин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK