Директорът на НУ-Кюстендил, Евелина Димитрова: Честит 24 май!

„Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!“

Скъпи съграждани, скъпи колеги, родители и ученици,

Скъпи радетели за българската просвета и култура,

Честит празник - 24 май!

„Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!”

Едва ли има българин, който да не знае тези светли думи. Това са думи, които се повтарят неизменно по традиция всяка година на този свещен ден.

Честит празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит празник на всички вас, защото вие сте тези, които всеки ден издигате на пиедестала българската просвета и култура и я разнасяте по света  в нейния уникален и чист вид!

24 май е най-българският празник, който ни отличава като велик народ, дал писмо и четмо на много други славянски народи и ги извел из тъмната епоха на мрака.

Ние усещаме този празник най-силно чрез нашите деца, които за първи път навлизат в многообразието на нашата богата българска душевност, мъдрост и култура, и за първи път се срещат със своята първа любима учителка, пеят песните, написани за нашата азбука, и с гордост изпълняват българския химн.

Това е денят, в който ни се отваря един необятен и любознателен свят, чрез прозореца, който отвориха за нас двамата равноапостоли – светите братя Кирил и Методий, и последвалите ги техни ученици.

От нас, българите, започва развитието на европейската цивилизация, затова днес е ден, в който може да изразим своята гордост като народ – потомък на славен народ, от който събират възхищение много други народи.

„Напред! Науката е слънце!”

 

Евелина Димитрова

Директор на НУ „Св. Климент Охридски”, гр. Кюстендил

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK