Манфред Вебер: Турция да се откаже от присъединяване към ЕС

Манфред Вебер Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според него процесът на присъединяване "повече блокира по-добрите отношения, отколкото ги подкрепя"

Турция трябва да се откаже от процеса на присъединяване към ЕС. Това предложи в днешно интервю лидерът на парламентарната група на Европейската народна партия  в Европарламента Манфред Вебер. Той смята, че е настъпил моментът за "общо ново начало".

След преизбирането на турския президент Реджеп Ердоган лидерът от ЕНП Манфред Вебер се изказа в полза на прекратяването на процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Той заяви, че последните години са показали, че тясното партньорство е важно, но "нито Турция, нито ЕС" искат Турция да стане пълноправен член на ЕС.

Германският политик заяви пред вестниците на Funke Mediengruppe:

"Трябва да отложим този процес, защото той повече блокира по-добрите отношения, отколкото ги подкрепя".

Според Вебер е настъпил подходящият момент "за общо ново начало между ЕС и Турция на реалистична основа".

Очакванията след изборната победа на Ердоган са ясни, каза Вебер.

"Особено по отношение на целта за мир между Украйна и Русия, миграционната политика, икономическата модернизация и кипърския въпрос, ние се нуждаем от сътрудничество. Сега Ердоган трябва незабавно да се съгласи с членството на Швеция в НАТО."

ЕС и Турция започнаха преговори за присъединяване през 2005 г. Според Европейския съвет обаче те са стигнали до застой през 2018 г., след като Турция е направила крачка назад по отношение на демокрацията, правовата държава и основните права./БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK