Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Снимка: БГНЕС

Според него обявяването на извънредно положение заради мигрантите в няколко района е прибързано

Като абсолютно клише, което се повтаря у нас, определи призивите България да не се въвлича във война ексшефът на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев. По думите му никой в света в момента не иска война, освен Путин, който нарушава международно установен правен ред и това е пределно ясно.

Категоричното му мнение е, че България още в самото началото е трябвало да се включи с всякаква помощ за Украйна, включително и с оръжие. Украинската армия се бори до голяма степен и за нашата сигурност, а ако се позволи на Путин да настъпи, той няма да спре дотук, обясни Йовчев.

Политическата криза у нас е факторът, който в най-голяма степен увеличава риска от всички заплахи, смята бившият вътрешен министър. Според него държавата не е адекватна и не е в състояние да приложи необходимите мерки за защита на националната сигурност. "Показваме неспособност да се справяме с кризите. Ние сме най-зле подготвената държава по отношение на енергийната криза. Нямаме идея как ще подпомогнем бизнесите. Тази неспособност вече рефлектира навсякъде", е неговото мнение.

В момента Цветлин Йовчев вижда едно истерично и недобре обмислено поведение от страна на ръководството на Русия. Дори проправителствените медии вече критикуват действията му. Политическите действия и изострената реторика по-скоро показват състояние, в което руският президент Владимир Путин се чувства притиснат в ъгъла.

"Ето това е опасно - ако той не види начин да се измъкне, по-скоро тогава нещата ще ескалират", анализира Йовчев в студиото на Нова телевизия.

Има 3 взаимосвързани събития, които, според него, трябва да бъдат разглеждани като взаимосвързани - обявяването на частична мобилизация, референдумите и заплахата за използване на ядрено оръжие. Според него заплахите на Кремъл, че ще използва ядрено оръжие, са за да се разединят западните страни, да се намали подкрепата на Запада за Украйна и са вътрешна употреба.

По темата за охраната на южната ни граница и мигрантския натиск, според Йовчев могат да се направят достатъчно бързо ефективни мерки. Нужно е само там, където няма изградена добра инфраструктура, такава да се изгради, а патрулите да бъдат разположени, че да могат да реагират бързо при сигнал да пробив. Също така трябва да има добър контрол на самите патрули. Подобряването на охраната може да се направи без много ресурс и за кратко време, сигурен е Йовчев.

Мигрантите и трафикантите не усещат, че държавата реагира с адекватни мерки спрямо тях. Това тежко чувство за безнаказаност доведе и до автобусната катастрофа в Бургас.

Според Цветлин Йовчев обявяването на извънредно положение заради мигрантите в няколко района е прибързано решение.

ДАНС няма преки функции по отношение на охрана на държавната граница и няма как самостоятелно да тръгва да пази тези канали. Основните причини се коренят другаде - ние като че ли още не сме направили важни стъпки, за да защитим границата си, допълни Йовчев. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK