Нинова подаде оставка

Снимка: Infomreja.bg

"Вчера получих обаждане от Кирил Петков и покана за съставяне на правителство"

Лидерът на БСП подаде оставка.

Вчера получих обаждане от Кирил Петков и покана за съставяне на правителство. Тепърва ще се уточним къде да се срещам. Първо ще започнем обсъждане на програмите на това правителство и ще се говори за секторни политики. Ще бъдем разуми, диалогични и подкрепящи хора. Трябва да има работещо правителство и парламент.

С тези думи започна изявлението на Нинова пред журналисти.

Изчаках окончателните резултати. Оценявам резултата на БСП като катастрофален. Особено че отстъпихме от 3-о на 4-о място, коментира Нинова резултатите от изборите.

Ще си изкажа личното мнение, с което не ангажирам колективните органи на партията. Обективните причини са – машинният вот, който затрудни възрастните ни гласоподаватели, както и КВОИД кризата. Субективните причини са много, каза Нинова още.

Отговорността я поемам аз, изцяло! От вчера група от БСП ми иска оставката, тя не ме впечатлява, защото това е вътрешната опозиция на БСП. Други ми звънят и казват да не подава оставка. Абсолютна изненада е, че Антон Кутев публично ми иска оставката. Абсолютна изненада е, че ИК на Радев ми иска оставката, коментира Нинова.

Моята най-голяма грешка е, че мълчах. Вината за мълчанието я поемам аз, смитайки, че като не отговарям, ще създавам образ за единство. Тази 5–годишна опозиция в БСП се отглеждаше от Бойко Борисов. Тази опозиция работеше за ПП. Новата президентска партия ПП, които поздравявам, отне между 10-15% от БСП, каза още Нинова.

Тя каза, че пред БСП стоят 2 въпроса – мандат за преговори на ново правителство и избор на нов председател на БСП.

ИБ свиква конгрес тази събота, който да ни даде мандат за съставяне на правителство и за свикване на конгрес, който да констатира оставката ми. Според устава на БСП, оставката ми трябва да бъде констатирана на конгрес. До провеждането му съм председател. След това се избира заместник, който да проведе пряк избор за следващ председател. До тогава провеждаме сериозни разговори за правителство, завърши Нинова.

По повод изявлението на Нинова, от пресцентъра на ИК на Радев и Йотова заявиха:

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България, включва над 190 души с различна идейно-политическа принадлежност.

 Всеки член на Инициативния комитет е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност.

 Категорично заявяваме, че Инициативният комитет не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия.

 Единствената цел на Инициативния комитет е подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова за победа на изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK