С над 753 млн. лв. подкрепят младежките политики на заетост и стажове

Снимка: МТСП

Чрез изпълнението й се очаква най-малко 115 500 души, които стартират своята кариера, да получат по-добри възможности за заетост

Над 753 млн. лв. ще бъдат отделени за подкрепа на младежите и включването им в различни форми на заетост, стажове и обучения по Програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. (ПРЧР). Чрез изпълнението й се очаква най-малко 115 500 души, които стартират своята кариера, да получат по-добри възможности за заетост. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова при отриването на 13-то издание на форума „Дни на кариерата – ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, организиран от „Джоб тайгър“.

Заместник-министър Наталия Ефремова акцентира върху значението на цифровите умения за успешна реализация в повечето професии предвид широкото разпространение на дигитализацията във всяка сфера на обществения живот и съвременния динамичен пазар на труда. „А тези, които нямат цифрови умения, ще могат да бъдат включени в курсове за придобиване на базови и средни дигитални умения по проект на МТСП по Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни тя и допълни, че други над 100 000 души ще имат възможност да валидират неформално придобити дигитални умения, което ще повиши конкурентоспособността им на пазара на труда.

Заместник-министърът призова младите хора и работодателите активно да се възползват от възможностите за обучение и заетост, финансирани от държавния бюджет и по ПРЧР (2021-2027). Тя припомни, че Агенцията по заетостта и бюрата по труда предоставят напълно безплатни услуги за информиране, кариерно ориентиране и насочване. Организират се дни на кариерата, отворени дни, студентски трудови борси, дни на работодателя и други събития, насочени към подкрепа на младите хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK