Йотова: Не би било добър сигнал, ако се стигне до напрежение в Скопие

Снимка: Infomreja.bg

"Република Северна Македония блокира сама членството си в ЕС"

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че много се надява да няма напрежение и ексцесии при честването на годишнината на Гоце Делчев в Скопие. По думите ѝ, ако се стигне до такива, това няма да е добър сигнал както към нашето общество, така и към гражданите на Северна Македония.

"Много се надявам тържествата днес наистина да бъдат в памет на един голям революционер, един голям българин обединител. На човек, който не е пожали себе си, за да може да види отечеството си обединено и свободно. В името на тази памет днес да няма никакви ексцесии да няма напрежение. Надявам се и нашите колеги от Република Северна Македония да са взели всички мерки за това.

Няма да бъде добър сигналът, който ще изпратим както към нашето общество, така и към гражданите на РСМ, ако днес се стигне до конфронтация, ако отново днес бъдат разменени думи на омраза - такива, на каквито, за съжаление, сме свидетели през последните години.

Република Северна Македония блокира сама членството си в ЕС, защото България е непреклонна.

Докато не се изпълнят предварителните условия по френското предложение, които бяха приети и от тяхна страна и са решение на българското Народно събрание, ние няма да дадем зелена светлина за междуправителствена конференция, която на практика ще отблокира истинския процес за започване на преговори с РСМ. И докато българите в Македония не бъдат записани в конституцията на нашите западни съседи, както и не само запис, но и спазване на техните човешки права, така както една страна се е запътила към реално членство в ЕС подобава", коментира Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK