До Нова година ще е ясно дали в Благоевград ще има референдум

Снимка: Infomreja.bg

Той е по темата за проекта "Бачиново"

До края на 2022 ще стане ясно дали Благоевград отива на референдум.

От Инициативния комитет „За Благоевград“ съобщиха чрез социалните мрежи, че се „очаква произнасяне от ГРАО дали са събрани достатъчно подписи за провеждане на референдум в Благоевград относно предложението на кмета за теглене на заем от 17,4 млн. лв. за реконструкция на аквапарка и Бачиново“.

В последния ден на срока внесохме при председателя на Общински съвет подписите за референдума в структуриран електронен вид, написа Александрина Пандурска.

Процедурата предполага ГРАО да провери достоверността на подписите до 3 седмици, ако са валидни поне 9250, председателят на ОбС - Радослав Тасков, следва да уведоми за това кмета Илко Стоянов, а той от своя страна да свика референдума в срок до 2 месеца.

Подписката наброява 12 000 души.

В този период се очакват и предсрочните парламентарни избори, за което вече повреме на консултациите говори президентът Румен Радев. Хипотезата за провеждане на референдум плюс избори е най-добра за Благоевград, в противен случай ще бъдат похарчени пари от Бюджета на Общината.

Хронология на събитията по темата:

На 29.12.2021 г. Община Благоевград обяви, че на Йордановден ще се проведе обществено обсъждане на проекта.

На 6 януари се проведе обсъждането в зала „22 септември“. По-късно се проведе и ново обсъждане – неприсъствено, чрез внасяне на писмени становища в Общината.

През май кметът внесе предложението си до ОбС за гласуване, което бе отхвърлено.

На 27 май се проведе протест пред зала „22 септември“ и по време на заседание на ОбС.

На 16 септември на извънредна сесия като извънредна точка ОбС гласува предложение на кмета за проекта и 24 съветници гласуваха „за“.

Точката бе върната от областния управител, но не бе включена в дневния ред на следващото заседание на ОбС. Така точката „отиде“ в Административния съд, където бе обжалвана от Николай Шушков.

През септември бе организирана и подписката за референдума. За месец бяха събрани 12 000 подписа.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK