Хора с интелектуални затруднения в Банско показаха „Малките жестове на приятелството“

Снимка: Пресцентър на Община Банско

На щанда с подаръци бяха изложени многобройни сувенири

Сдружението на родителите на лица с интелектуални затруднения „Избор“ организира съвместно с Дневния център за деца и младежи, Дневния център-седмична грижа и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” Фолклорна кулинарно-цветна трудова борса в подкрепа на творческите заложби и заетостта на хората с интелектуални затруднения под надслов „Малките жестове на приятелството“. 

В продължение на две години потребителите на социални услуги и Гимназията по туризъм развиваха заедно уменията си по готварство и цветарство, а резултатите във вид на вкусни баници, сладкиши, туршии и сладка́ бяха предложени за дегустации и дарени на многобройните гости на събитието. На щанда с подаръци бяха изложени многобройни сувенири, на голям интерес се радваха изсушените горски и градински билки и подправки. А подготвената, с помощта на читалищни самодейци, художествена програма на хората с интелектуални проблеми, развесели и дълбоко трогна многобройните гости на събитието.

Проектът „Малките жестове на приятелството”, реализиран с финансиране чрез БАЛИЗ, нагледно показа, че лицата с интелектуални затруднения могат да бъдат включвани успешно в пазара на труда. Надеждата на организаторите е тазгодишната борса, както и предходната пътуваща кулинарна борса, да привлекат вниманието на работодатели в туристическия бизнес.

В обръщението си към присъстващите, зам.-кметът Костадин Атанасов изказа специални благодарности на д-р Томанова за неизчерпаемата енергия и позитивизъм, с които работи неуморно в полза на хората с увреждания. Той подчерта, че уменията, натрупани в обучението по готварство, градинарство и цветарство, ще бъдат полезни за хората с интелектуални затруднения както в ежедневния им живот, така и за намиране на подходяща за тях работа, съобщават от Общината.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK