Все още е рано да се сбогуваме с COVID пандемията. Това смята държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера правителствената пресслужба официално обяви, че извънредната епидемична обстановка у нас няма да се удължава. Така от 1 април вече няма да е задължително носенето на маски на закрито, както и спазването на дистанция. Отпадат и ограниченията на броя лица, които посещават обекти на закрито и открито, отпада и препоръката за работа от вкъщи. Не един здравен експерт обаче предупреди, че цялостното премахване на мерките крие сериозни рискове.

"Не може в страна близка до нас, например Германия да има 300 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили. Не, не са приключили. Те са доста по-оптимистични. Вървят към това, за което всички говорихме - че вероятно COVID ще стане един от многото респираторни вируси - не толкова страшен, не толкова ангажиращ вниманието ни, но няма да изчезне, а и преходът към обикновен грип няма да е толкова кратък", обясни Кунчев.

Въпреки това според него дори и да ни сполети шеста вълна, тя няма да е като предишните - с толкова огромна и тежка заболеваемост. Също така дори и заболеваемостта да се вдигне, това няма да е свързано с толкова рязко повишаване на болните, които имат нужда от интензивно лечение и от болнична помощ. "Това, което виждаме на Запад, е точно това", заяви Ангел Кунчев.

Той предполага, че поне в рамките на ЕС бариерата "зелен сертификат" за придвижване на хора ще отпадна, но това в бъдеще. Вероятно зеленият сертификат за влизане в България ще остане за известен период от време и за влизане от страни с висока заболеваемост. Той даде като пример, че САЩ и Канада не само изискват такъв сертификат, но искат и изследване при влизане в страната. /News.bg/