Акад. Богдан Петрунов: Единственото спасение срещу Ковид е да се правят имунизации всяка година

Снимка: БНТ

„Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса“

"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса", заяви в "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Акад. Богдан Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-ми ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че Омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

По думите му 15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още акад. Богдан Петрунов. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK