Разлог отпразнува свободата си, кметът на Банско уважи празника

Снимка: Община Разлог

109 години Разлог е свободен!

Днес е 11 октомври – Ден на Освобождението на гр. Разлог. Празник, дългоочакван и жадуван през дългите години на тъмнина и робство.

На този ден преди 109 години с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода. И тя не идва даром. Разлог плаща с кръвта на своите свидни жертви. Стотици имена, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание. Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център.

Празничният ден започна в 08:30 часа с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха: от името на кмета на Община Разлог - инж. Венцислав Гърменов- зам. кмет по соц. дейности към Община Разлог, д-р Мария Копанорва – председател на Обс - Разлог, Иван Кадев- кмет на Община Банско и Костадин Загорчин – Председател на Обс – Банско, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Николай Шушков – областен управител, политически партии и организации, учебни заведения и признателни граждани.

По време на празничната програма учениците от Разлог, които се включиха в конкурса, организиран от община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909г.“ посветен на годишнината от освобождението представиха част от своите творби – стихотворения, есета и разкази. На централния площад в града е позиционирана и изложба с рисунки на участниците в конкурса. Грамоти и подаръци на участниците връчи инж. Венцислав Гърменов.

Общинското ръководство на Банско също уважи празника на град Разлог.

Пред паметника на Апостола в град Разлог кметът Иван Кадев и председателят на общински съвет Банско Костадин Загорчин поднесоха цветя в памет на загиналите за освобождението на града. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK