Жители на Харманли отново на протест пред центъра за мигранти

Снимка: БГНЕС

Настояваме за намаляване на легловата база. Към момента центърът е с капацитет 1700 човека, обявиха протестиращите

Жители на Харманли отново са на протест против центъра за мигранти в града, съобщават от NOVA.

"Нашите основни искания отново не са изпълнени от Държавната агенция за бежанците. Настояваме за намаляване на легловата база. Към момента центърът е с капацитет 1700 човека, искаме да бъде намален на 400, а пребиваващите да бъдат от семеен тип. Това, че в момента има около 380 души не гарантира, че при нова мигрантска вълна той няма да бъде запълнен. Има страшно много хора, които официално са регистрирани на външни адреси", казаха от гражданския инициативен комитет, които са и организаторите на протеста.

Допълнително, те настояват за пълна реставрация на оградата на бежанския център, за видеонаблюдение, контрол на входа, който да се извършва с лицево разпознаване.

"Оградата е по всякаква критика", коментират още от комисията.

По думите им бежанците, настанени в центъра, нарушават обществения ред. "Не спазват вътрешния правилник, не спазват правилата за движение по улиците, заемат парковете за отдих в града, оставят много мръсотия след себе си, движат се на групички, а много от тях са въоръжени с ножове", посочиха протестиращите.

Свидетели сме на непрекъснати нарушения, които са фрапиращи, заявиха някои на протеста и допълниха, че това буди притеснение у младите хора на града.

Припомняме, че на 22 март близо 100 души излязоха на протест с искания бежанският лагер в Харманли да бъде премахнат изцяло. По данни на БТА това е 24 по ред протест.

По-рано същия месец полицейското присъствие в района на центъра беше увеличени след случаите с мигранти в София. На 13 март Ангел Цанков, председател на местния парламент, съобщи за подготвянето на подписка, с която ще се настоява пред държавата, за намаляване на местата в лагера.

Центърът за мигранти в Харманли е най-големият в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//