Община Разлог с участие по проект в Португалия

Снимки: Община Разлог

Община Разлог презентира финална версия на разработения интегриран план за действие

Община Разлог взе участие в заключителна среща по проект „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“  IoTXchange във Фундао, Португалия.

Целта на събитието, обединило кмета на Общината домакин - Пауло Фернандес, кмета на Невержи, президент на Агломерация Невер (Франция) - Денис Турио, кмета на Община Йелгава (Латвия) - Мадарс Ласманис и временно изпълняващия длъжността кмет на община Разлог - Венцислав Гърменов, както и техните екипи, бе представяне на резултати от местните работни групи, разработени планове за цифровизация и развитие на „Интернет на нещата“.

Като партньор, Община Разлог презентира финална версия на разработения интегриран план за действие, който предстои да бъде представен и пред местната общност. Всички кметове подчертаха въздействието на проектните идеи на територията на малките и средни градове, силната подкрепа и ангажираност към бъдещото прилагане на предвидените в интегралните планове действия, както и удовлетворението от работа в мрежата между редица европейски градове.

По време на работното посещение участниците имаха възможност да се запознаят с иновационната екосистема на община Фундао. Гостите посетиха различни компании, занимаващи се с технологичните процеси на „Интернет на нещата“ и внедряването им както в градска среда, така и в селското

стопанство, използвайки агро-технологични решения. На място беше представена ферма за бадеми, където се използват интелигентни решения - наблюдение и прибиране на реколтата с помощта на специално разработен софтуер, включващ 20 различни почвени сензора, спестяващи до 20% вода.

За откриване на течове на вода, извършване на сканиране в различни параметри, както и за определяне на необходимостта от борба с вредителите по растенията фермата използва дронове. Цялата информация се събира в базата данни в продължение на няколко години, след което се анализира и с помощта на алгоритъм се определя коефициентът на растеж на културата при различни условия. Добивът от бадеми достига 5000 т/ха, като за биомаса се използва зелената част на бадемите и черупките.

Партньорите посетиха и най-големия център за данни в Португалия. С приблизителен капацитет от 30 петабайта, Corvila се нарежда сред 10-те най-големи центрове за данни в света. Инфраструктурата му е в състояние да инсталира повече от 50 000 сървъра, свързани към високоскоростна оптична мрежа със симетрична скорост от 100 Gb/s. Освен това разполага с 24 IT- стаи на площ от 12 000 m².

Центърът се захранва от 100% възобновяеми енергийни източници и използва система за охлаждане от дъждовна вода.

Проектът „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“ се реализира по програма за междурегионално сътрудничество URBACT III.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK