Станислав Балабанов от ИТН: Парламентарната република вече е изчерпана, трябва смяна на модела

Снимка: Infomreja.bg

Снежанка Траянска: Структурата на ИТН в Кюстендил е перфектна

За мен е огромно удоволствие и чест да бъда в Кюстендил на този важен за вас празник, защото на такива дни правим една проверка по отношение на морала и спазване на традициите като общество. По отношение на честването на Освобождението на Кюстендил съм приятно изненадан, видях много млади хора, въпреки че през последните години по-малките градове обезлюдяват, а младите търсят препитание в чужбина.

Това обяви в Кюстендил Станислав Балабанов от ИТН. Той заедно с депутата от 47-ото НС /10 МИР - Кюстендил/, Снежанка Траянска разясниха стартиралата подписка за смяна на политическата система в страната.

„Нашият екип стартира една гражданска инициатива. Аз и моята колежка Снежанка Траянска в продължение на три парламента имахме възможността да видим отвътре как изглежда политическата ни система. Имахме възможност да бъдем и част от управлението на България, но за съжаление „партньорите ни“ и останалите политически формации правят така че да блокират политическата системата, такава каквато е. Изход за съжаление не виждахме, тъй като различни политически играчи, с различните им страсти и желания за власт, стигнаха до патова ситуация и невъзможността парламентът да функционира.

Виждате, че 48 парламент ще влезе в историята с това, че няколко дни не можеше да се избере дори председател. В крайна сметка избраха човек, от който ние като общество трябва да се срамуваме. Видяхме какви ги надробиха – върнаха си хартиената бюлетина, за да организират следващите предсрочни избори. На нас ни писна, затова решихме да организираме референдум за смяна на политическата система, на който да попитаме българските граждани, не само в Кюстендил, а в цялата страна, искат ли смяна на системата и готови ли са за президентска република“, обяви Станислав Балабанов.

Той уточни, че парламентарната република вече е изчерпана, а моделът да сменим единия с друг, не произведе нищо.

„Махнахме Бойко Борисов и сложихме Кирил Петков, Разлики, за съжаление няма – напротив, още повече се влошиха нещата. Така че само със смяна на системата може да се промени нещо. Тази идея не е съгласувана с президента Румен Радев, нито се прави, за да се увеличат правомощията му. Ние просто искаме да ви питаме вас като общество дали искате смяна на системата и да видим“, обясни още Балабанов.  

От ИТН обявиха, че имат малко повече от 80 дни, за да съберат 400 000 подписа, за да задължат НС да инициира референдума.

Ако всичко е наред и бъдем част от следващото НС и съберем необходимите подписи, предполагам, че такъв референдум ще се проведе със следващите избори, каквито и да са те, а по Конституция предстоят местни такива, уточни още Станислав Балабанов.

Той посочи, че според последните социологически проучвания, повече от 53% от българското общество иска да бъде питано на референдум.

„Преди да стартираме референдума, решихме да направим едно проучване с компания извън България. Целта беше да видим ние къде сме и това да стане абсолютно безпристрастно. „ИПСОС“, която е третата по големина социологическа агенция по света, се съгласи да направи това проучване. Откроиха се два важни елемента  - първо 53% от българите искат референдум и второ 50% от българите искат президентска република. Повече от половината българи искат след президентска република, президентът да назначава МС и не на последно място – ако изборите са днес „ИПСОС“ дава на ИТН 8,5%. Тоест не просто, че ще минем 4% и ще влезем в парламента, а ще влезем в следващия парламент с достатъчно добро представителство, за да не бъде заобиколим фактор“, обяви още Станислав Балабанов.

По отношение на структурата на ИТН в Кюстендил, Снежанка Траянска обяви, че тя е устойчива. „От изборите през април досега нямаме напуснали хора, а напротив. Сега сме в пъти по ентусиазирани, за да съберем достатъчно подписи, имаме си план, който следваме. Нашата структура мога да кажа, че е перфектна“, уточни Траянска.

В Кюстендил подписката стартира тази събота. За целта на централния площад „Велбъжд“ е разположена шатра. "С оглед на метеорологичните условия, ние няма да бъдем всеки ден там, но ще информираме обществото в дните, когато ще сме на площад „Велбъжд“. На място ще има представители на ИТН, които ще разясняват на всички желаещи да се включат в подписката“, каза още Траянска.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK