Три града отбелязват Международния ден на жените мотористи

Снимка: БГНЕС

Това са София, Стара Загора и Шумен

С шествие в София, Стара Загора и Шумен отбелязват Международния ден на жените мотористи. Празникът се чества от 15 години по света, а в България това се случва за четвърти път. Обикновено се събираме по 60-80 момичета, а в затворената ни група във "Фейсбук" има около 550 момичета мотористи. Посланието на празника е: "Просто карайте! ". Това каза за БГНЕС председателят на сформираното преди година и половина Сдружение „Жените мотористи“ Лилия Осойска.

"Посланието е жените да се покажат, да се чувстват свободни и да практикуват хобито, което искат; да се отстояват и като жени, и като мотористи; да показват чувството си за свобода", каза тя и подчерта, че моторът не е само за мъже, защото чувството за свобода не е само за някои, то е за всички.

Осойска обясни, че празникът в София ще бъде отбелязан с шествие, което тръгва от Националния исторически музей, ще премине по бул." България", ще спрат за снимки пред "Свети Александър Невски" и ще приключат в Божурище. Оттам част от групата ще потегли към Стара Загора, където ще се включи в шествието на жените мотористи в града на липите.

Ивелина Антова сподели, че карането на мотор ѝ дава свобода, свобода, която познава преди 4 години.

"Усещането е свобода и душевно спокойствие. Няма по-приятно усещане от това да останеш сам със себе си, с мислите си, да освободиш съзнанието си, страхотно презареждане", заяви Антова, която кара 750 кубика мотор.

Според нея шумът, който произвеждат машините им, понякога е полезен и предотвратява инциденти. Жената моторист е убедена, че участниците на пътя са все по-толерантни към водачите на две гуми.

В Бояна е и Мария Маринова, която кара от 8 години и каза, че моторът я е върнал към живота, тъй като страда от злокачествено заболяване и в момента е в ремисия.

"Карам триколесно превозно средство, защото съм към групата на хората с увреждания. Искам да кажа, че хора като нас никога не трябва да се предават, трябва да сбъдват мечтите си. Когато се качиш на мотоциклета, забравяш за всички проблеми, забравяш за всички болести. Това е най-добрата терапия за всякакъв вид заболявания", убедена е тя.

Маринова разкри, че за разлика от други лечебни терапии, тук водачът има връзка с мотора, на който може да сподели и най-страшните си мисли.

"На машината по време на път и преди това може да казваш всичко, да споделяш. Това е едно разбиране, това е една машина, която има душа. Разговорът с нея е много личен, ти доверяваш сигурността и живота си на тази машина и ставате едно цяло", сподели жената моторист.

Тя отправи апел към хората, за които моторът е символ само на високите скорости и адреналин, да пазят себе си и околните, защото всеки го чака някой у дома и всички имат семейства. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Кали Чирпанска22:49 - 01.05.2021
Моят Стамат!!! Благодаря за прекрасната снимка! Благодаря на всички дами, които споделиха събитието с нас тази година! Радвам се, че все повече хора се докосват до невероятното усещане за симбиоза между човек и тези прекрасни машини!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK