Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия

Снимка: МИИ

Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система, като те осигуряват работа на над 75% от заетите у нас и генерират 66% от добавената стойност. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo” (SIM EXPO 2022). Той допълни, че България е дори по-зависима от малките и средни предприятия спрямо страните в Европа, където МСП осигуряват около 66% от заетостта.

„През последните 15 години наблюдаваме трансформацията на българските малки и средни предприятия към високотехнологични производства и услуги с интензивно използване на знания“, заяви Стоянов. По думите му за този период делът на българските МСП във високотехнологичните производства и услугите с интензивно използване на знания се е увеличил от 15% на 23%. Очаква се този тренд да продължи и през следващите години.

Министър Стоянов посочи, че малките и средни предприятия са по-адаптивни, но и много по-заплашени от спиралата от кризи, пред която са изправени цяла Европа и светът. „Затова те трябва да бъдат подпомогнати в процеса по интернационализацията им и да бъдат включени във веригата на доставки на чуждестранните компании“, обясни още икономическият министър.

Международната конференция се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия съвместно с Българска търговско-промишлена палата и Съветът по инвестиции към БТПП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK