Красива чешма увековечава паметта на тримата медици от фамилия Вакльови

Муса Гагъм пред чешмата

Изграждането на чешмата започва в началото на месец май. Влагат се много труд и доста лични средства

В края на 2020 г. белишкото село Краище и цялата Благоевградска област бяха разтърсени от смъртта на семейство Вакльови. Нямаше човек, който да не ги познава и на когото да не са помагали.

Д-р Муса Вакльов работеше неуморно заедно със своята съпруга Ава и имаха над 4000 пациенти. Техният син д-р Емил Вакльов беше кардиолог в болница "Пулс" в Благоевград.

По време на пандемията от COVID-19 семейството не спираше да работи и посещаваше по адреси много болни. Те пренебрегнаха себе си, за да помагат на другите и в крайна сметка пожертваха себе си в името на своите пациенти.

Как възниква идеята за изграждането на чешма в памет на медиците

„В края на 2020 г. Ахмед Кьосов, който е мой дядо сподели, че иска да направи чешма в тяхна памет. Той ми разкри, че заедно с Муса Вакльов ходили често на лов в с. Гълъбово и там сядали да почиват на една поляна“, разказва неговият внук Муса Гагъм.

Двамата се разбрали, че е добре да направят заедно чешма на въпросната поляна, за да има откъде да пият вода, когато са на лов или на разходка в тази местност.

За съжаление, времето изминало, но чешмата така и не била направена. Трагичната новина за смъртта на семейството породила чувството на дълг в Ахмед Кьосов и така той поискал от внука си и неговото семейство подкрепа в делото.

„Събрахме се със сестра ми Фатиме Гагъм и моя зет Исмаил Врачев и решихме, че ще направим тази чешма в тяхна памет, въпреки че нямаше да е лесно. Село Гълъбово е доста високо и трудно се стига до него. Това обаче беше без значение, защото ние имахме благородна задача пред себе си и бяхме решени да я изпълним“, споделя Муса Гагъм.

Изграждането на чешмата започва в началото на месец май

Влагат се много труд и доста лични средства. Едно от нещата, които най-много ги бави, е плочата с имената на семейство Вакльови.

„Наложи се да чакаме около 2 месеца, за да я направят. Работихме бавно, защото искахме всичко да е перфектно. Имахме изготвен проект от сестра ми Фатиме Гагъм и следвахме стриктно предписанията. Понякога се налагаше да събаряме и да изграждаме отново някои неща, защото не бяха така, както ги искахме. В крайна сметка няколко месеца по-късно чешмата стана факт“, казва Муса Гагъм.

Днес от нея тече бистра вода и семейството на Муса Гагъм с тъга на сърце си спомня за семейството лекари

„Те бяха хора, които не спираха да работят ден и нощ. Помогнали са страшно много на дядо ми, както и на други членове от семейството ми. Ние сме им задължени и тази чешма е една малка добрина в името на хора, които заслужават много повече. Не минава и ден, без да мислим за тях и да тъжим за огромната трагедия. Живеем в забързано ежедневие и всеки гледа себе си. Нека обаче не забравяме тези, които пренебрегнаха себе си, за да са в полза на другите. Хора, които са прекарали своя живот в полза на обществото – един достоен живот, изпълнен със смисъл. Едно от най-важните неща в живота е взаимопомощта и ние не трябва да забравяме това. Нека тази чешма ни напомня за доброто, взаимопомощта и саможертвата на едни хора със златни сърца“, се обръща към всички в село Краище и цялата област Муса Гагъм.

 

Снимки: Муса Гагъм

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK