Договорка за коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

Снимка: Infomreja.bg

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава БНР.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK