Училища в страната черпят от богатия опит на Първо ОУ - Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

На посещение в него са учители и ученици от София, Симитли и Перник

Тези дни гости на иновативното Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев са учители и ученици от София, Симитли и Перник. Гостоприемно посрещнати, те имат възможност да се запознаят с богатия професионален опит на домакините, да посещават уроци и да споделят впечатленията си от тях.

„Да съхраним българското!“ – това беше темата на открития интердисциплинарен урок в 1.в клас. Своеобразна интродукция към него стана песента „Една българска роза“ в изпълнение на ученички от по-горните класове, възпитанички на преподавателката по музика в училището Елена Спириева. Така с помощта на изкуството вниманието на децата беше насочено към един от основните символи на българското – маслодайната роза дамасцена. От учителката си Гергана Вълчева те научиха за Долината на розите, за единствения в света музей на това растение в Казанлък, за розобера и празника на розата, на който се избира кралица Роза. Представите им се допълниха от клип по темата, който изгледаха с удоволствие.

Когато стана дума за приложението на розовото масло, дойде ред на практическата част от урока. Под ръководството на учителката Петя Пицева учениците започнаха да правят сапун с ароматно розово масло. В него добавиха по желание билки – лайка, пирински чай, лавандула, невен. Междувременно вниманието им бе заострено върху необходимостта от редовно измиване на ръцете за предпазване от вируси.

Интересният и полезен урок започна и завърши с песен. Талантливата Габи Аврамова – гордост на училището, изпя „Бяла роза“, а танцьорките от класа извиха хорце.

Веднага след това занимание по интереси, което накара всички да се чувстват горди българи, гостите посетиха още едно занимание, посветено на щедрата ни природа – „Реките на България“ в 3. б клас, също в ГЦОУД.

Интересно начало поставиха ученици, които разказаха легенди за реките Марица и Искър, влезли в образите на брат и сестра, и за Тунджа, Янтра и Марица, които в народните представи са били три сестри. Последваха подробни експозета за река Марица и нейните притоци, за Струма, Места, Янтра, Дунав, Осъм и Искър. Застанали пред географска карта, децата посочваха откъде извират реките, къде се вливат и разказваха по-характерното за всяка от тях, а учителката Мария Икономова им обясни значението на термините делта, устие, приток.

В урока беше застъпена и работа в екипи. Всеки от тях трябваше да тръгне на въображаемо пътуване с лодка, но преди това, разполагайки с работни листове и легенди, да открие път по съответната  река – Марица, Дунав, Искър, Места. Дали пътят е намерен, установяваше озобот.

Към края на заниманието учениците разсъждаваха по въпроса: "Защо от Пирин не извира дълга река?". Зададе им го преподавателят по география и икономика в училището Димитър Агов. За да им помогне, той нагледно показа с релефна карта и вода къде се вливат реките, които извират от тази толкова близка до града планина.

Третокласниците също отправиха музикален поздрав към гостите – песента по текст на Иван Вазов „Де е България“ ("Питат ли ме де зората“).

Богатата програма на посещението включваше присъствие и на други учебни занятия. Гостите наблюдаваха също представяне на интерактивен под, роботи и 3D принтиране в Ателие "Роботика", както и програма за проектно базирано обучение Red Paper Plane. Освен с учебната работа, те се запознаха и с част от забележителностите на Гоцеделчевския край.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK