145 години от Априлското въстание

Кметът на Бяла черква, Албена Тодорова: Дълбок поклон пред всички, дали живота си за нашата свобода!

Уважаеми българи, уважаеми съграждани на Бяла Черква,

На 20 април тази година се навършват 145 г. от забележителното Априлско въстание, което дава израз на жаждата за свобода на българския народ.

Поради предателство то избухва преждевременно и тогава българските революционери Тодор Каблешков и Георги Бенковски вдигат българите на борба, като Каблешков пише прочутото кърваво писмо, а Бенковски сформира т. нар. Хвъркова чета и обикаля селата, за да уведоми хората.

Редом с четата на Бенковски е и една смела българка – Мария Ангелова Сутич, която е единствената жена заедно със 130 бойци.

Априлското въстание е едно епохално и особено значимо дело в българската история, тъй като впоследствие неговото жестоко потушаване и неговият международен отзвук довеждат до освобождението на България.

След жестоките кръвопролития и масови кланета в България, светът е възмутен и важни личности като Менделев, Толстой, Дарвин, Гарибалди и др. издигат глас в защита на българския народ, които довеждат до Руско-турската освободителна война и възтържествуване на свободата.

Дълбок поклон пред всички, дали живота си в името на това да живеем ние днес свободно!

 

Албена Тодорова

Кмет на Кметство Бяла черква

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK