"Звезди" гледаха банскалии

Снимка: Община Банско

Игралният филм ,,Звезди‘‘ (чернобял, 90 мин.) е сниман в Банско

Банскалии се върнаха назад във времето чрез кинопреглед от 1943 година и българско-немския игрален филм „Звезди” от 1958 година. Общото, което събра в Големия салон на НЧ "Никола Вапцаров-1894" жители на града от различни поколения е, че двете ленти са снимани в Банско. Заслугата да стигнат след толкова години на мястото, където са заснети, е на д-р Росен Спасов, чиито корени и настояще са здраво свързани с Банско. Филмовият експерт от Българска национална филмотека е издирил в нейните архиви всички кадри, които по някакъв начин са свързани с Банско, с идеята да ги сподели със съгражданите си.

И ако прожекцията на кинопрегледа, който показва тържествата за откриването на железопътната линия Белица – Банско, предизвика много усмивки в залата, то покъртителната история от Втората световна война във филма „Звезди” накара хората да притихнат и да се замислят не само за миналото, но и за днешния ден.

Игралният филм ,,Звезди‘‘ (чернобял, 90 мин.) е сниман в Банско през далечната 1958 година. Сценарист е Анжел Вагенщайн, който броени дни след тази прожекция ще празнува 100-годишен юбилей. Режисьор е Конрад Волф. Във филма началното училище на града е преобразено в концлагер, а църквата ,,Св. Троица“ и нейната кула, както и голяма част от стария град са заснети впечатляващо от оператора Вернер Бергман. Автор на музиката е Симеон Пиронков, а младият Рангел Вълчанов е асистент на режисьора. Главните роли се изпълняват от Саша Крушарска и Юрген Фрорип. Те се въплъщават в образите на младата концлагеристка Рут и подофицера от хитлеристката армия Валтер. Най-неочаквано между тях пламва любов. Войната изправя всекиго пред избор и честният човек винаги намира верния път. Във филма участват още Ерик Клайн, Стефан Пейчев, Георги Наумов, Иван Кондов и др.

„Звезди‘‘ е копродукция между България и ГДР, изработен е съвместно с киностудия ДЕФА, Берлин и носи един от първите престижни призове за българското кино - Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан през 1959 г.

Въпреки предизвиканите от филма емоции, всички видяха, че и преди и сега, Пирин е величествен и прекрасен, а Банско - с църквата и камбанарията, с каменните зидове и къщи-крепости, с тесните калдъръмени улици, с любимото училище, е вечно и винаги красиво.

Д-р Спасов благодари на общинското ръководство за възможността да покаже филмовите находки в навечерието на Деня на Банско – 5 Октомври и обеща да зарадва банскалии с още много заглавия, свързани с града и планината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK