Пътническите фирми ще бъдат обезщетени заради КОВИД от държавата

Снимка: Infomreja.bg

Право да кандидатстват имат само фирми с лиценз

Кабинетът с постановление определи условията, реда и размера за предоставяне от държавата на безвъзмездни средства на засегнатите от пандемията от COVID-19 лицензирани автобусни превозвачи. С друго постановление на правителството са одобрени и допълнителни разходи в размер до 40 млн. лв. по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2021 г., съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. Осигурените средства са за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19.

Подпомагането на лицензираните автобусни превозвачи с финансова подкрепа за покриване на разходи, извършени след 1 февруари 2020 г., се налага предвид продължаващата пандемия от COVID-19 и произтичащите от нея негативни последици за икономиката. С мярката се цели компенсиране на отрицателното въздействие върху стопанската дейност от регистрирания спад в приходите на автобусните превозвачи.

Предвижда се образецът на заявление за кандидатстване за получаване на безвъзмездни средства, както и редът за подаване, разглеждане и преценка за допустимост на заявленията да бъдат одобрени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Право да кандидатстват за получаване на безвъзмездни средства имат микро-, малки, средни и големи предприятия, които са лицензирани превозвачи за извършване на превоз на пътници и развиват своята основна икономическа дейност в един от секторите: Пътнически градски и крайградски транспорт и Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде.

Съгласно Постановлението за условията, реда и размера за предоставяне от държавата на безвъзмездни средства на автобусните превозвачи, които притежават лиценз за превоз на пътници, изискванията към лицата, които ще кандидатстват за осигурените в бюджета безвъзмездни средства, са следните:

1.    да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г., включително към датата на подаване на заявлението за кандидатстване;

2.    да са регистрирали спад поне 20% в приходите за всеки един от избрани от превозвача три месеца от календарните месеци в периода от 1 януари 2021 г. до края на месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, спрямо оборота за същите месеци от 2019 г.;

3.    да са регистрирали спад в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK