Йорданова: Не е обсъждана нова кандидатура за председател на КПКОНПИ

Снимка: БГНЕС

От думите й стана ясно, че по-бавно ще вървят промените за реформата на ВСС

Правосъдният министър Надежда Йорданова посочи преди заседанието на ВСС, че с нея никой не е обсъждал кандидатура за нов председател на антикорупционата комисия. Освен това продължава работата по текстовете за разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на две отделни комисии, съобщава БТА.

Промените в Закона за съдебната власт в частта за закриването на спецсъдилищата ще се движат по "бърза писта", за разлика от текстовете, касаещи Висшия съдебен съвет, каза още Йорданова. 

Тя поясни, че в промените за Спецсъда трябва да се уточни кои магистратури да са компетентни да поемат делата им след закриването. Едната възможност е това да са общите съдилища, а другата - във всеки от шестте апелативни района да има по един окръжен съд, който да поеме делата. Това е текстът, който коалиционните партньори обсъждат, но той няма да е препъникамък, посочи Йорданова.

От думите й стана ясно, че по-бавно ще вървят промените за реформата на ВСС. Те ще бъдат подложени на широка дискусия, каза Йорданова и посочи, че в МП е получено проучването на Съюза на съдиите, в което се казва какво е очакването на съдиите. За да се стигне до текстове, които да получат обща подкрепа, ще има и публично обсъждане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK