Проф. д.м.н. Олег Мушкаров бе избран за академик на БАН

Снимка: ЮЗУ

Проф. Мушкаров е преподавател в Природо-математическия факултет

Проф. д.м.н. Олег Мушкаров бе избран за академик на Българската академия на науките в областта на математическите науки. Научните му изследвания и приноси са свързани с многомерен комплексен анализ, анализ върху комплексни и почти комплексни многообразия,  комплексна диференциална геометрия, туисторна теория и математическо образование. Има 68 научни статии, 4 монографии, 3 книги в чуждестранни издателства, 14 книги в български издателства, 20 учебни помагала, 25 научно-методически и 27 научно-популярни статии. 

Проф. Мушкаров е преподавател в Природо-математическия факултет и Техническия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ по дисциплините „Теория на числата“, „Екстремални задачи и моделиране в училищния курс по математика“, „Инженерна математика“. 

Проф. Мушкаров е почетен член на Съюза на математиците в България (2021 г.). Носител е на редица отличия, сред които почетен знак „Марин Дринов“ на лента( БАН, 2021 г.), медал с лента на ИМИ-БАН (2021 г.), голямата награда „Атанас Радев” за 2016 г. на Академия по математика „Атанас Радев”, почетен знак на Президента на Република България (2006 г.) и почетен знак за заслуги към БАН (2003 г.)

В личен телефонен разговор и поздравителен адрес, областният управител поздрави единственият Академик, роден в Благоевград, проф. д.м.н. Олег Мушкаров. 

Николай Шушков обърна специално внимание, чеТова признание на БАН към професионалните и научните Ви изследвания е повод да се гордеем с Вас и Вашите постижения в национален и световен мащаб.

Оценка за труда Ви са отличията, които сте получили до днес.

Но най–голямото Ви постижение е приносът в живота, развитието и професионалната ориентация на хилядите млади хора, влезли в магическия свят на математиката. На онези, тръгнали по Вашите стъпки, аспиранти и докторанти, които градят имиджа и прославят математическите умове на България у нас и по света.“

В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за създаване на Инициативен комитет от доказани и признати в различни сфери на обществения, икономическия, научен и културен живот, родени на територията на област Благоевград граждани, които да допринасят и подпомагат за нейното развитие и възход.

Областният управител изрази благодарност и подчерта значимостта на труда и всеотдайността на академик Мушкаров с думите: „Като съграждани сме благодарни за преподавателската Ви дейност в  Югозападния университет „Неофит Рилски“, с която издигате нивото на университета и допринасяте за развитието на целия регион. 

Щастлив съм, че в тези трудни времена имаме поводи за радост и празнуване. 

Горд съм, че съм от Благоевград, горд съм, че един наш съгражданин, за първи път е удостоен с това високо звание Академик!“    

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK