Маестро Роза Мирчева спечели голямата награда за изкуство

Снимки: НЧ "Братство"

Статуетка „Годишна награда за млад изпълнител 2022“ получи Димитър Стоймиров

На 5 юли на официална церемония в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ бяха връчени Годишни награди за изкуство 2022! Инициативата се провежда за първа година и целта й е да отличи най-добрите изпълнители и преподаватели в различните школи на читалището.

Плакет „Годишни награди за изкуство 2022“ в различните категории получиха:

- Фабиан Величков, китара с преподавател Евгений Арсов

- Дая Каменова, пиано с преподавател Таня Найденова

- Карина Петрова, поп пеене с преподавател Жана Райнова

- Максимилиян Янков, цигулка с преподавател Роза Мирчева

- Анна-Мария Николова, народно пеене с преподавател Слава Соколова

- Ерик Стефанов, кларинет с преподавател Костадин Нейков

- Антонио Бояджийски, акордеон с преподавател Любомир Борисов

- Надежда Захариева, пиано с преподавател Красимира Матуска

- Радослав Йорданов и Димана Крумова, спортни танци с треньори Петя Димитрова и Петьо Стоянов

- Християна Гогева, народно пеене с преподавател Адела Харалампиева

- Танцова формация „Нова Генерация”, творчески колектив с хореограф Евгений Арсов

Статуетка „Годишна награда за млад изпълнител 2022“ получи Димитър Стоймиров за високите му постижения в областта на класическата китара и пианото.

Голямата награда - Статуетка „Годишна награда за изкуство 2022“, бе връчена на дългогодишния музикант, диригент, преподавател по цигулка и солфеж, и общественик – г-жа Роза Мирчева! 

Роза Мирчева завършва Музикалната академия в гр. Пловдив през 1975 г. със специален инструмент цигулка при проф. Неделчо Тодоров. От 1972 г. е назначена за щатен преподавател по цигулка и солфеж в Детската музикална школа „Георги Горанов” при читалище „Васил Коларов” /сега „Братство”/. През 1975, 1976, 1977 години завършва успешно национални диригентски курсове.

Успоредно с преподавателската си дейност от 1975 до 1988 година е диригент на Детски струнен оркестър към Окръжен пионерски дом „Димитър Каляшки”, който до тогава се ръководи от Цветан Каранов.Същата година /1975/ става и диригент на единствения самодеен симфоничен оркестър в Югозападна България.

Нейни ученици свирят в тези оркестри, печелят престижни отличия на наши и международни конкурси. Голяма част от тях станаха професионални музиканти у нас и в чужбина. Под диригентството на Роза Мирчева са изнесени многобройни концерти в гр. Кюстендил и страната, а така също и успешни задгранични. Тя е носител на наградите „Отличник на Комитета за култура” и орден „Кирил и Методий”.

Всички наградени получиха и парични и предметни награди, подсигурени от читалище „Братство 1869“ и спомоществуватели.

Сред официалните гости бяха г-н Иван Андонов – Председател на Общински съвет – Кюстендил, г-н Виктор Янев – зам. кмет на община Кюстендил, г-н Светослав Василев – секретар на община Кюстендил и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK