Президентът Радев: Иновативните специалности изграждат лидерите на утрешния ден

Снимки: Президентство, Пресцентър

Държавният глава откри новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Професионалистите, завършили иновативни специалности, ще бъдат лидерите на утрешния ден. Това заяви президентът Румен Радев пред студенти и преподаватели на тържественото откриване на новата академична учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

В приветствието си към студентите и преподавателите президентът Радев изтъкна значимите постижения на Висшето училище по телекомуникации и пощи през неговата 140-годишна история. Държавният глава открои ролята на висшето училище, както за развитието на българското образование, така и за модернизирането на съобщителното дело като основен фактор за просветното, политическо и икономическо развитие на следосвобожденска България. „Подготвените кадри в телеграфните станции и пощите са сред пионерите в развитието на младата българска държава и имат огромен принос за нейния подем“, изтъкна Румен Радев.

Държавният глава посочи, че и до днес ВУТП подготвя експерти за сфера от изключително значение, както за работата на държавните и общинските органи, така и за промишлеността, земеделието и обществения живот. „Днес от нивото на комуникациите и съобщенията зависи и нивото на общественото и икономическо развитие на всяка държава. Успехът днес се измерва със скоростта и обема на обменяната информация, с нейната достъпност и защитеност“, заяви президентът Радев.

Държавният глава поздрави ръководството и преподавателите на ВУТП за успешното съхраняване на добрите традиции на висшето училище и за успешното им обогатяване с най-модерните и иновативни форми на обучение. Президентът изтъкна активната научно-изследователска дейност на висшето училище, както и сътрудничеството му с българския бизнес и с водещи международни компании за развитието на нови, перспективни специалности, жизненоважни за прехода на държавата и обществото към цифровата икономика. „Това е бъдещето на българското висше образование и именно вие прокарвате този път“, обърна се президентът Радев към студентите.

Държавният глава връчи дипломите на абсолвентите от випуск 2022, завършили с отличие, и отличи новоприетите студенти с най-висок бал.

След официалната церемония президентът Радев проведе среща с академичното ръководство на висшето училище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK