Петков даде властта на Донев. И двамата съгласни, че корупцията пречи

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Служебният премиер посочи, че очаква от министрите работа на 100%

От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната.

Така започна речта си вече бившият министър-председател Кирил  Петков.

Той предаде властта на служебният премиер – Гълъб Донев.

По време на церемонията Петков каза:

Преди всичко искам да отбележа, че противно на внушенията в общественото пространство, няма заложени клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори. Напротив - за изминалите седмици нашето правителство въпреки световната икономическа криза успя да изгради много стабилна основа, българските граждани с ваша помощ могат да имат спокойствие и предвидимост в следващите месеци.

Надявам се да продължите по нашия път - за борбата с корупцията и липсата на справедлива съдебна система, заради които 10 години милиарди средства, по право собственост на българските граждани, отидоха в малцина избрани.

Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме схемата за милиарди, източени от пътно строителство, от граничния контрол. Десет години тези пари бяха за двайсетина избрани, вместо да отидат за детски градини, болници и подкрепа за семействата, за всички българи. Тази битка трябва да продължи!

От своя страна служебният министър каза:

Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната. Клетвата вече е в сила. Пожелавам ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решения националния интерес на България. Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката с хората.

Ще ви припомня, че държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние и в тази зала ще повторя, че очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с смисъл за всеки български гражданин. Умни решения, съобразени със законите, умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не да са поредните ефектни политически послания.

Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. В тази ситуация служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон. Трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ, цените на горивата, високата инфлация, пътните ремонти и поддръжката на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми и много други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK