Битката за розовия домат: Куртовският сорт се отглежда у нас повече от век

Снимка: Български фермер

Ще получи ли европейско признание страната ни и за розовия домат?

Българският розов домат ще е поредният хранителен продукт който ще се бори в Брюксел да се нарича "български", след Горнооряховския суджук и Мановия мед. Географската защита на даден продукт  гарантира и неговото производство, обясни зам.- министърът на земеделието Георги Събев. По думите му, производители, които имат традиция в отглеждането на продукти, е добре да получат такава защита, като така търсенете значително се повишава. 

"По-голямото търсене следва след себе си и повече икономически резултати. Може би най-известният български розов домат е Куртовският такъв. Той има над вековна традиция в отглеждането в село Куртово конаре. Легендата разказва, че местният предприемач дядо Александър е донесъл семе на сорта от Цариград, като така поставя основите на отглеждането на домата в селото. Куртовският домат има безспорни вкусови качества, но не успява да постигне същите добиви като комерсиалните сортове. Куртовският домат е и основната съставка в Куртовата лютеница", обясни Георги Събев. 

Получаването на защита на определени продукти изисква преминаването през процедура, добави още той. 

"Производителите трябва да се обединят, да направят някаква форма на сдружение. Попълва се единен европейски документ и се изпраща в Министерството на земеделието и храните", обясни зам.-министърът. 

Производители на столичните пазари споделят, че има реална опасност розовият домат да изчезне от масовото производство или да остане само за лична консумация.

"Производството му значително намалява, хората са обезверение. Трудно може човек да се издържа само от земеделие", коментират родните производители. Те споделят още, че и през зимата можем да ядем вкусен, пресен домат. Цената за това обаче ще бъде несъизмеримо скъпа за повечето хора. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK