Москва: Силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Снимка: БГНЕС, архив

Това било част от предложените гаранции за сигурността на Русия

България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г. и затова искането на Русия към Алианса за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения се отнася за тези две страни . Това се казва в разпространени днес отговори от руското външно министерство на медийни въпроси, зададени на пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

„Става дума за изтегляне на чуждестранните сили, техника и въоръжения и други стъпки с цел връщане към конфигурацията на състоянието от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Към тези страни се отнасят и България, и Румъния“, посочва Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проектодоговори със САЩ и споразумения с НАТО за гаранции за сигурността. Москва изисква от западните си партньори юридически гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, присъединяване на Украйна към Алианса и създаване на военни бази в постсъветските страни, припомня РИА Новости.

Първият кръг от преговорите по тази тема се проведе в Женева на 10 януари. Последва заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. След това на 13 януари се проведоха консултации в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK