Лорер за превозвачите: С тропане по масата няма да постигнем съгласие

Снимка: Infomreja.bg

„Опозицията завижда на Кирил Петков за разбирането, което получава от Брюксел и САЩ“

Диалог трябва да има и аз се надявам, че въпреки повишения тон от миналата седмица ние ще намерим добрия тон с превозвачите. Това заяви в Плевен министърът на иновациите Даниел Лорер, цитиран от bTV.

По негови думи нито със записване на разговори, нито с тропане по масата ще се постигне съгласие.

Относно обтегнатите отношения с бизнеса Лорер посочи, че подобно на транспортните организации е редно да се намали тонът на напрежението и да се дискутират дългосрочните мерки, които касаят най-вече това как държавата може да си позволи да ги финансира.

Той отбеляза, че опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от спрения руски газ за България.

Лорер припомни, че премиерът Кирил Петков лично е договорил последните доставки на газ от Съединените щати, които по негови думи ще помогнат на страната ни поне за месец - месец и половина напред.

"Оттам продължава да работи върху нови източници на газ, за да не зависим от руския газ. И аз вярвам, че със сравнително малката консумация в България това ще бъде постигнато", коментира министърът.

Според него опозицията завижда на Кирил Петков за разбирането, което получава от Брюксел и САЩ.

Основният проблем на опозицията бил, че те никога не са имали такова разбиране както с Брюксел, така и със Съединените щати.

"Никога не са се радвали на такова разбиране, тъй като нашите партньори от двете страни на Атлантика имат усещане, че политиката на предишното правителство у нас не е служила на истинския български и европейски интерес, а по-скоро на частни интереси", изтъкна Лолер. Той определи постигнатото от премиера Кирил Петков в САЩ е безпрецедентно.

В Плевен Лорер откри бизнес форум "Иновации и перспективи" с представители на над 50 компании от региона.

Той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната. В момента е активна и българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност, заяви Лорер и допълни, че през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Специално за Плевен министърът на иновациите обяви, че се работи активно по привличане на нов инвеститор от аутомотив сектора, който има интерес да открие производство и да разкрие нови 700 работни места. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK