ЕС обмисля разхлабване на забраната за руски петрол, за да включи и Унгария

Снимка: Rosneft.com

През последния месец Орбан блокира постигането на споразумение за забрана на вноса на руски суров петрол

Страните от ЕС подготвят предварителен компромис относно плановете за ембарго върху вноса на руски петрол, в опит да се намери решение на безизходицата, което унгарският премиер Виктор Орбан би подкрепил, казаха дипломати пред европейската редакция на американския вестник "Политико".

През последния месец Орбан блокира постигането на споразумение за забрана на вноса на руски суров петрол и рафинирани горива с мотива, че подобно действие ще нанесе сериозен удар върху икономиката на Унгария.

Сега дипломатите обмислят вариант, който да смекчи първоначалното предложение за пълна забрана на целия внос на руски петрол и вместо това да се съсредоточи, поне временно, само върху доставките с кораби. Това ще позволи на Унгария, наред с други страни, включително Германия и Словакия,  да продължат да купуват руски суров петрол, транспортиран по тръбопроводи.

Потенциалният компромис, разкрит за първи път от "Политико" по-рано тази седмица, би бил частично поражение за някои лидери, включително председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се застъпва за възможно най-строгите действия за прекратяване на паричния поток на Путин от продажбите на петрол.

Някои дипломати казват, че всеки компромисен план ще зависи от детайлите. Според някои, всички изключения трябва да бъдат "възможно тесни и точни", за да се постигне споразумение. "Не можем да имаме ембарго, което по същество представлява съвкупност от изключения. Изключението на петрола за тръбопроводи от ембаргото означава, че малък брой държави-членки ще понесат тежестта на въздействието на енергийните санкции."

Но след седмици на неуспех да се постигне споразумение относно шестия пакет от санкции на ЕС на Русия, други страни, включително "ястреби" като Полша, изглежда са готови да обмислят само частична забрана на вноса на петрол, според източници, запознати с преговорите.

Според хора, запознати с дискусията, морските страни членки като Гърция също биха останали доволни от предложения компромис, но биха искали да видят дребния шрифт, преди да одобрят плана. Изданието обаче не посочва нищо за позицията на България, а правителството ни заяви, че страната ще наложи вето за петролно ембарго, ако не попадне в списъка на изключенията.

Дискусиите между дипломатите продължават и все още няма споразумение. Очакват се допълнителни разговори през уикенда, преди срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 30-31 май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK