ООН: Чака ни масов световен глад

Снимка: Infomreja.bg

Гутериш призова Русия да освободи украинския износ на зърно

Масов световен глад, който ще продължи години, заплашва света, ако Русия продължава да блокира износа на зърно от Украйна. Заради инвазията на Русия в Украйна нарастващата световна продоволствена криза остава извън контрол, предупреди шефът на ООН Антониу Гутериш.

Войната в Украйна усложнява глобалната продоволствена несигурност, която вече се влошава от затоплянето на температурите и пандемията от коронавирус, допълни Гутериш в реч по време на среща на върха на ООН в Ню Йорк.

Само за две години броят на хората с тежка продоволствена несигурност се е удвоил - от 135 милиона преди пандемията до 276 милиона днес, а повече от половин милион души живеят в условия на глад, което е увеличение от над 500 процента от 2016 г., уточни Гутериш.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Киев изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища – 12 процента от пшеницата на планетата, 15 процента от царевицата, и половината от слънчогледовото масло. Заради окупираните пристанища в Одеса, Черноморск и др., износът се осъществява чрез претоварени сухопътни маршрути, които са далеч по-малко ефективни.

Гутериш призова Русия да освободи украинския износ на зърно, и каза още, че руските храни и торове "трябва да имат пълен и неограничен достъп до световните пазари". Русия е водещият в света доставчик на ключови торове и газ.

Торовете не са обект на западни санкции, но продажбите са прекъснати от мерките, предприети срещу руската финансова система.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK